Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Popovima plaćali doprinose i režijske račune

Zbog uslovnog mišljenja DRI na finansije i negativnog na zakonitost poslovanja, nalaz Ministarstva pravde za 2021. godinu ide kod VDT-a

Ministarstvo pravde je prošle godine nezakonito vjerskim zajednicama isplatilo preko 146 hiljada eura, a za pomoć zaposlenima preko Sindikalne organizacije preko 15,5 hiljada eura – saopšteno je na jutrošnjoj pres konferenciji Državne revizorske instucije (DRI) na kojoj su senatori Nikola N. Kovačević i Zoran Jelić predstavili izvještaj o reviziji u ovoj instituciji za 2021. godinu.

Utvrđeno je da je za PIO i doprinose za zdravstvo sveštenstva, montaštva i vjerskih lica isplaćeno 89.192,30 eura, a po osnovu socijalnih davanja sveštenim licima i plaćanja materijalnih troškova vjerskim zajednicama 60.145,42 eura, što je suprotno zakonima o slobodi vjeroispovjesti i budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Ovi iznosi su, kako su utvrdili revizori, plaćani na osnovu rješenja ministra, zahtjeva vjerskih zajednica, popisa lica za koje se plaćaju doprinosi, uvjerenja Uprava prihoda i carina te mjesečnih faktura za struju, telefon, zakup, knjigovodstvo i održavanje sajtova. Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kako je naveo Jelić, propisuje da se iz državnog i lokalnih budžeta vjerskoj zajednici mogu odobriti sredstva za afirmaciju duhovne, kulturne i državne tradicije Crne Gore i za humanitarne aktivnosti, za šta je Ministarstvo pravde za izgradnju ili rekonstrukciju crkvi, rad četiri narodne kuhinje i organizaciju kulturno-duhovnih događaja isplatilo dodatnih 47,6 hiljada eura.

Ovo ministarstvo je između ostalog, prekoračilo i korišćenje tekuće budžetske rezerve za 357,3 hiljade eura, a bez kontrole i validne dokumentaacije, Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina isplaćeno je 188,8 hiljada eura. Brojnih nepravilnosti bilo je i u finansiranju projekata nevladinih organizacija za koje je prošle godine utrošeno preko 1,43 miliona eura. Na uzorku od 252 hiljade vrijednih projekata, utvrđeno je da je 27,1 hiljada eura isplaćena na osnovu nepotpune ili neadekvatne dokumentacije, a da 44,5 hiljada eura nijesu opravdane uopšte.

Od polovine prošle godine, nakon smjene ministra Vladimira Leposavića, MP bilo je bez prvog čovjeka, pa je njime koordinirao tadašnji ministar policije Sergej Sekulović, a od januara ove godine i bivši premijer Zdravko Krivokapić. Mjesto nije popunjeno za vrijeme njegove Vlade, već je tek izborom manjinske Vlade Dritana Abazovića za ministra pravde izabran Marko Kovač koji će u roku od mjesec morati da obavijesti DRI o planu ispravke nepravilnosti svojih prethodnika i realizacije 39 preporuka, koje bi trebalo da završe za pola godine.

Zbog negativnog mišljenja koje je DRI dala Ministarstvu pravde na pravilnost poslovanja te uslovnog na finansijski izvještaj za 2021. godinu, utvrđenim nepravilnostima i propustima u radu pozabaviće se i Vrhovno državno tužilaštvo. Prekršeno je više zakona, pravilnika i uredbi, zbog čega će izvještaj osim VDT-u, biti upućen i Vladi, ministarstvima javne uprave i finansija, te skupštinskim odborima.

Ukazujući na ranije revizije tužilaštva i sudstva, u kojima su takođe registrovane brojne nepravilnosti, Kovačević je najavio da bi narednih dana trebalo da bude objavljen izvještaj o realizaciji datih preporuka. Iskazao je zabrinutost što ove revizije do sada nijesu bile predmet kontrolnih i konsultativnih saslušanja skupštinskih odbora, imajući u vidu da su ove institucije zadužene za zaštituzakonitosti i uspostavljanje i očuvanje vladavine prava u zemlji.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve