Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ponovo odbijen amandman SDP-a na rebalans budžeta

Predloženi iznos od 2.2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina

Amandman SDP na predlog zakona o rebalansu budžeta kojim bi se obezbijedila sredstva za kupovinu stacionarnih radarskih sistema po drugi put je, na sjednici krajem jula, odbijen od strane poslanika vladajuće većine. Nevjerovatno je da su poslanici i pored javnih obećanja članova Odbora za bezbjednost iskazanih tokom rasprava o stanju bezbjednosti saobraćaja da su neophodna ulaganja u opremu saobraćajne policije odbili naš prijedlog, ocijenio je zamjenik predsjednice SDP-a i poslanik Raško Konjević.

Raško Konjević

“Predloženi iznos od 2.2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina. Izdvajanje ovog novca išlo bi na teret tekuće budžetske rezerve. Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima i mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode, a njihova neophodnost na žalost potvrdila se i ovih dana kada smo samo za 24 sata imali preko 20 saobraćajnih nezgoda nažalost i sa smrtnim ishodima”, naveo je Konjević u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Crna Gora je, ističe, jedina zemlja regiona koja nema sistem stacionarnih radara koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno tokom turističke sezone.

“Ovim se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, dok se vrši dodatno sankcionisanje bahatih vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu građana. Uvođenjem ovih sistema bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu potrebne za ovu investiciju.  Nažalost i pored obećanja koja traju već tri godine i javno date riječi poslanika vladajuće većine tokom rasprave o Izvještaju o bezbjednosti u saobraćaju, ovo, na mnogo načina isplativo ulaganje u bezbjednost saobraćaja se neće realizovati ni ove godine. Ostaje nam da iznova podsjećamo javnost i javno opomenemo predstavnike vlasti da je Crna Gora u neslavnom evropskom vrhu po broju stradalih u saobraćaju i da se kroz ovakva ulaganja štite životi građana i njihova imovina. Svakako ćemo identičan amandman predložiti i za par mjeseci kad na red dođe usvajanje budžeta za 2020., uz nadu da će poslanici vladajuće koalicije pokazati više sluha za ovu veoma bitnu investiciju”, zaključuje Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve