Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška uzgajivačima ribe i školjaka sa mora

Uzgajivači ribe i školjaka sa mora imaju mogućnost da ulože u razvoj svog biznisa, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u iznosu do 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

foto: gdenamore.com

– Uzgajivači, odnosno preduzetnici ili privredna društva koji imaju dozvolu za marikulturu u narednih dva mjeseca mogu predati zahtjev za podršku i potrebnu dokumentaciju, prema Javnom pozivu za dodjelu podrške za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora marikulture, koji je danas objavljen u skladu sa Agrobudžetom za 2017. godinu, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode, prihvatljive investicije za podršku su: rekonstrukcija uzgajališta; izgradnja ili rekonstrukcija objekata za skladištenje hrane i skladištenje opreme; nabavka opreme za automatizaciju procesa uzgoja; nabavka opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište; nabavka polietilenskih zaštitnih mreža radi zaštite uzgajališta od predatora i nabavka ili rekonstrukcija splava za operativni rad uzgajališta.

Kako je saoppšteno iz Ministarstva, podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od ukupne vrijednosti ispostavljenih računa, maksimalno do 7.000 EUR.

– Opredjeljenje za podršku sektoru marikulture proizilazi iz potrebe poboljšanja uslova za uzgoj i plasman ribe i školjaka i izgradnje konkuretnog sektora. Oblast marikulture u Crnoj Gori, zbog djelimično neefikasnog načina uzgoja u kombinaciji sa sporim prirastom, teško da bi mogao ostati konkuretan bez značajnog smanjenja proizvodnih troškova i osavremenjavanja proizvodnje, a što se može postići investicijama definisanim pozivom, kaže se u saopštenju.

Procijenjeno je, dodaje se, i da je neophodno podržati uzgajivače i u dijelu uvođenja sistema za zaštitu uzgajališta od predatora, s obzirom na štete koje su imali tokom prethodnih godina. “Takođe prema sugestijama uzgajivača, od ove godine je uvedena novina u ovom javnom pozivu, podržavaće se nabavka i rekonstrukcija splava za operativni rad uzgajališta”.

– Prema javnom pozivu, zainteresovani nosioci dozvole za marikulturu predaju arhivi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja popunjen i potpisan zahtjev za podršku sa potrebnom dokumentacijom. Rok za dostavu zahjeva je 60 dana od dana obajave poziva. Realizacija investicija od strane korisnika može početi tek po donošenju rješenja o odobravanju investicije, rekli sui z Ministarstva.

Krajnji rok za završetak investicije i podnošenje zahtjeva za isplatu je 31. oktobar.

– Dodatne informacije po ovom Javnom pozivu mogu se dobiti putem telefona 020/482-270, poručeno je iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve