Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška i afirmacija lokalnih proizvođača vina iz crmničke regije i basena Skadarskog jezera

Kao domaćin prve vinske večeri, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je istakao da će lokalna uprava posvećeno nastaviti da promoviše i afirmiše poljoprivredne proizvođače sa područja Crmnice i Skadarskog jezera, s posebnim pažnjom na vinogradarstvo kao jednu od najprepoznatljivijih djelatnosti u ovoj regiji

U okviru kompleksa nepokretnog kulturnog dobra Tvrđava Besac, sinoć je održano prvo vinsko veče na kome su, dominantno, prezentovana i degustirana vina iz crmničke regije i basena Skadarskog jezera. Tom prilikom, a u cilju njihove snažnije promocije i uvezivanja sa kuturom i turizmom, predstavljeno je osam vinarija koje gravitiraju u ovom regionu.

Kao domaćin prve vinske večeri, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je istakao da će lokalna uprava posvećeno nastaviti da promoviše i afirmiše poljoprivredne proizvođače sa područja Crmnice i Skadarskog jezera, s posebnim pažnjom na vinogradarstvo kao jednu od najprepoznatljivijih djelatnosti u ovoj regiji.

„Vi ste, uz maslinarstvo, naš najbolji ambasador i najznačajniji dio turističke ponude, ne samo Crmnice već i opštine Bar u cjelini. Nagrade koje osvajate na prestižnim takmičenjima obavezuju nas da nastavimo sa snažnom podrškom vašem radu – zapravo, podršci vašoj ljubavi prema vinogradarstvu i vinu koje proizvodite, jer je to mnogo više od samog rada. Tvrđava Besac je mjesto gdje svi gradjani i turisti mogu probati vaša vina i posebno me ohrabruje i čini zadovoljnim sve snažnija kuturna i turistička ponuda koja se kreira uvezivanjem kulture, turizma i gastronomije”, istakao je Raičević zahvaljujući se klapi KUD Jedinstvo iz Bara koje je svojim kulturno umjetničkim programom dala poseban pečat prvoj vinskoj večeri.

Kako su naveli, obezbjeđivanje održivog korišćenja kulturnog dobra, shodno njegovim tradicionalnim ili novim odgovarajućim namjenama, “jedan je od važnih zadataka u realizaciji ideje valorizacije Tvrđave Besac”.

BESAC je konceptualizovan kao vitalni doprinos lokalnoj zajednici, ističu, uvođenjem saržaja koji su direktna veza povezanih s kulturom, turiznom i istorijom.

“Sadržajima koji spajaju zahtjeve kulture i lokalne zajednice, kreira se jedna komplementarnu kulturnu i turističku ponudu, sa ciljem da se poveća sinergija između dinamičkog raspona aktivnosti na području Skadarskog jezera i Crmnice”, dodaje se u saopštenju.

Foto: Besac Heritage

Prema riječima direktora Istra Besac Đorđa Lekovića, upravo zbog potrebe da afirmišu kulturne vrijednosti ovog lokaliteta, ali i bogato vinsko iskustvo na području Crmnice i Skadarskog jezera, u okviru Tvrđave Besac uspostavljen je Muzej vina “Besa”, koji je pozicioniran u ključnom objektu u okviru utvrđenja Besac – glavne kule.

“Ovaj segment predstavlja omaž vinu obzirom da je regija Crmnice praktično postojbina vina u Crnoj Gori i u njemu su prezentovana lokalna vina iz područja Skadarskog jezera. Današnji događaj samo je jedan od informativno edukativnih programa u okviru našeg plana širenje saznanja o vrijednostima i značaju Tvrđave Besac, ali I snažnijem uvezivanju sa lokalnom zajednicom. Zato ćemo predano nastaviti da kroz razne forme kulturno umjetničkih i edukativnih programa prezentujemo vrijednosti Tvrđave Besac i uvezujemo ga sa lokalnom zajednicom“, zaključio je Leković.

Napominju, na vinskoj večeri su prezentovana i degustirana vina Vinarija Kopitović, Buk, Mašanović, Klisić, Pejanović, Đukanović, Brajović, Vukmanović dok su u okviru Tvrđave zastupljena i vina Vinarija Rakčević, Lipovac, Ljutica, Keković i Rajković. Adekvatno uparivanje vina sa lokalnom gastronomskom ponudom omogućio je kuvar Milan Popović a kulturno umjetnički program je bio izvedba klape KUD Jedinstvo iz Bara.

Podsjećaju, Tvrđava ”Besac”, zajedno sa Virpazarom, predstavlja „kapiju“ regije Crmnica i Nacionalnog Parka Skadarsko jezero kao izuzetne prirodne cijeline, a valorizacija ovog lokaliteta konceptulaizovan je kao vitalni doprinos lokalnoj zajednici ali i generalnoj crnogorskoj kulturnoj ponudi, uvođenjem saržaja koji su direktna veza kulture, istorije i umjetnosti sa lokalnom zajednicom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka
14.11.2021-00:11 00:11

to vino i rakija nece ulazit vise u moju kucu, eto vam leteci pop i sekta sPc i njen pop koji nema mu*a da do Prizrena ode pa makar i helikopterom u pancir cebe, prosao je trening na Cetinje