Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Podnijeta krivična prijava protiv Jelene Kljajević: NPCG nezakonito izdali restoran na Skadarskom jezeru?

Privredno društvo Imperia Troy hotel group podnijelo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Jelene Kljajević, bivše direktorice Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore i N. N. lica zaposlenih u tom preduzeću i firmi 13. jul - Plantaže zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi iz čl. 276 st.2 u vezi st.1 tač. 4 Krivičnog zakonika

Privredno društvo „Imperia Troy hotel group“ podnijelo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Jelene Kljajević, bivše direktorice Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore i N. N. lica zaposlenih u tom preduzeću i firmi „13. jul – Plantaže“ zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi iz čl. 276 st.2 u vezi st.1 tač. 4 Krivičnog zakonika.

Naime, na osnovu dokumentacije u koju smo imali uvid odgovorna lica iz JP NPCG terete se da su na organizovan i protivpravan način preduzeću „13. jul -Plantaže“ omogućili da obavlja privrednu djelatnost u restoranu NP Skadarsko jezero uprkos činjenici da je njihova ponuda pravosnažno odbačena kao neispravna i time mu omogućili sticanje imovinske koristi veće od 40.000 eura.

Iz NPCG su, međutim, Pobjedi kazali da je sve urađeno u skladu sa definisanim propisima i Zakonom. Odluka o zaključivanju ugovora o zakupa poslovnog prostora – restoran „Jezero“ na Vranjini u okviru NP Skadarsko jezero, pod brojem 01-1531, objavljena je na sajtu JP NPCG 17. juna ove godine.

– Rukovodstvo JP NPCG je preduzelo sve Zakonom propisane korake da restoran bude spreman i otvoren ove turističke sezone – kazali su Pobjedi iz te ustanove.

Podsjećamo da je krajem prošlog mjeseca, tačnije 27. jula, podnijeta inicijativa Direkciji za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom da ispita cio slučaj.

– Moj klijent je bio zainteresovano lice u postupku po javnom pozivu JP za nacionalne parkove Crne Gore, za prikupljanje ponuda za davanje u zakup poslovnog prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti – restorana u NP Skadarsko jezero po zaključku Vlade br. 07-5270 od 27. 11. 2020. godine. Taj postupak je okončan tako što su sve tri dospjele ponude, među kojima je bila i ponuda Plantaža, oglašene neispravnim. Uprkos tome, taj prostor je izdat preduzeću „13. jul – Plantaže“ i ono od 1. jula ponovo u njemu obavlja ugostiteljske usluge – navodi se u krivičnoj prijavi koju je podnijelo privredno društvo „Imperia Troy hotel group“, a koju nam je dostavio punomoćnik imenovanog društva, advokat Miljan Knežević.

On je dodao da se obraćao upravi JP NPCG sa zahtjevom da mu se dostavi po kom osnovu je donijeta takva odluka nakon čega su mu oni elektronskom poštom dostavili odluku o zaključenju ugovora o zakupu poslovnog prostora restorana „Jezero“ od 17. juna ove godine, kao i ugovor o zakupu koji je zaključen sa izvršnim direktorom preduzeća „13. jul – Plantaže“.

Knežević smatra da je riječ o pravno nezakonitom poslu.

– Ugovor je zaključen sa preduzećem „13. jul – Plantaže“ čija je ponuda na predmetnom konkursu odbačena kao neispravna. Na ovaj način izigrani su svi ponuđači na javnom pozivu, a naročito privredno društvo „Imperia Troy hotel group“ koje je jedino ispunjavalo sve konkursne uslove – navodi se u, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

U obrazloženju ove odluke Aleksandar Bulatović, sadašnji direktor JP NPCG, navodi da je restoran zbog trajanja postupka pred Upravnim sudom bio zatvoren i da je zbog toga dat „Plantažama“ sa otkaznom klauzulom da u slučaju određenog ishoda sudskog postupka može biti raskinut.

U ovom slučaju JP NPCG je bilo u obavezi da raspiše novi javni poziv bez obaveze da čeka ishod Upravnog spora.

Član 29. Uredbe o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini predviđa: postupak davanja u zakup nepokretnih stvari pokreće se odlukom nadležnog organa. Davanje u zakup nepokretnih stvari vrši se objavljivanjem javnog poziva u najmanje jednom štampanom mediju koji se distribuira na teritoriji Crne Gore i na internet stranici državnog organa ili organa opštine ili javne službe, koji sprovodi postupak davanja u zakup.

– Navedena odredba je toliko jasna i opštepoznata imenovanim direktorima državnih preduzeća zbog čega svako odstupanje predstavlja direktnu umišljajnu protivzakonitost i inkriminaciju zbog čega smo 25. jula kroz dopunu krivične prijave prijavili i potpisnike ugovora o zakupu – navodi se u obrazloženju advokata Kneževića.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve