Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorica: Planirani budžet Glavnog grada preko 93 miliona eura

Sekretarka Snežana Popović izvijestila je prisutne da je Nacrt Odluke o budžetu Glavnog grada za 2021. planiran u iznosu od 93.457.000 eura ili 4,3% više u odnosu na sredstva opredijeljena za 2020

Sekretarijat za finansije Glavnog grada održao je danas centralnu javnu raspravu o Nacrtu Odluke o budžetu Glavnog grada za 2021. godinu, koji je stavljen na javnu raspravu 16. novembra, a koja traje 15 dana.

FOTO PG BIRO

Sekretarka Snežana Popović izvijestila je prisutne da je Nacrt Odluke o budžetu Glavnog grada za 2021. planiran u iznosu od 93.457.000 eura ili 4,3% više u odnosu na sredstva opredijeljena za 2020.

“Prilikom planiranja budžetskog okvira za narednu godinu rukovodili smo se smjernicama makroekonomske i fiskalne politike Vlade Crne Gore za period 2020. do 2023. i preporukama Ministarstva finansija za izradu budžeta jedinica lokalnih samouprava za 2021. godinu, zatim zahtjevima potrošačkih jedinica i privrednih društava, realne procjene prihoda i rashoda uzimajući u obzir efekte pandemije na privredne aktivnosti, kao i činjenicom da nas u narednom periodu očekuje visok stepen neizvjesnosti.

Primarni cilj budžetske politike jeste uspostavljanje održivog sistema finansija gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti tekući rashodi i obezbijediti sredstva za planirane kapitalne projekte”, kazala je sekretarka.

Kako se navodi u saopštenju, iz Nacrta se može zaključiti da se Glavni grad najviše oslanja na sopstvena sredstva koja čine 52% ukupnih budžetskih sredstava, a kapitalni budžet planiran je u iznosu 50.936.000 eura i u strukturi ukupnih rashoda kapitalni izdaci učestvuju sa 54,50 %, što pokazuje da je Glavni grad dao prioritet razvoju u odnosu na tekuću potrošnju.

“Prilikom izrade ispoštovane su preporuke Ministarstva finansija da se kapitalni budžet planira na način što će se planirati završetak započetih projekata i ugovorenih radova i početak projekata koji su ocijenjeni kao prioritetni i koji su predviđeni strateškim dokumentima koji se finansiraju iz međunarodnih kredita i donacija.

Najznačajnije kapitalne investicije koje će obilježiti 2021. su nastavak radova na uređaju za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, kao i unapređenje saobraćajne infrastrukture, prvenstveno nastavak izgradnje Jugozapadne obilaznice.

Sekretarka je istakla da će detaljno obrazloženje Nacrta pripremiti za Skupštinu Glavnog grada, uz napomenu da je izrađena i distribuirana brošura Vodič kroz budžet za građane, a sve pristigle primjedbe biće razmotrene nakon javne rasprave”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve