Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Podgorica dobija status sertifikovane lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje

Ovim procesom je rukovodila Kancelarija gradskog menadžera Marjana Junčaja, uz veliki doprinos Biroa za podršku biznis zajednici Glavnog grada

Iz Glavnog grada je saopšteno da je Podgorica dobila BFC sertifikat što je potvrdio završni Verifikacioni izvještaj prilikom poslednje nadzorne provjere, čime je stekla status sertifikovane lokalne samouprave koja je izgradila povoljno poslovno okruženje.

“Naime, Glavni grad je ispunio zahtjeve evaluacije i to za deset veoma zahtjevnih kriterijuma i više od 60 potkriterijuma što je predstavljeno u finalnom izvještaju koji je rezultirao ocjenom od 84%. Najviše kriterijuma se odnosilo na rad organizacione jedinice koja je zadužena za lokalni ekonomski razvoj, na strateško planiranje, postojanje Poslovnog savjeta i njegovo transparentno djelovanje, procedure za izdavanje dozvola za gradnju, posjedovanje promo materijala za investicione potencijale, informacije o budžetu i lokalnim taksama, finansijska i nefinansijska podrška preduzetnicima i sl”, navode u saopštenju.

Ovim procesom je rukovodila Kancelarija gradskog menadžera Marjana Junčaja, uz veliki doprinos Biroa za podršku biznis zajednici Glavnog grada.

Junčaj je nakon ispunjavanja kriterijuma i dobijanja sertifikata saopštio da je to još jedna potvrda višegodišnjeg rada Glavnog grada na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i naglasio da će Podgorica, kao finansijski stabilan sistem, nastaviti da radi na privlačenju investicija i zainteresovanih kompanija koje bi potencijalno mogle da budu partneri u realizaciji projekata koji će omogućiti dalji razvoj Podgorice.

“BFC SEE program (Business Friendly Certificate In South East Europe), je na području Jugoistočne Europe namijenjen opštinama i gradovima koji imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredijeljeni za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i podsticaj razvoja lokalne ekonomije. Za investitore koji žele da se presele ili prošire svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi, BFC SEE služi kao standardizovano sredstvo za procjenu lokalnih uslova za poslovanje, ukazujući koje opštine i gradovi u regionu pružaju najbolju investicionu klimu”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve