Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Početkom naredne godine podaci o potrošačkoj korpi

Redovno mjesečno objavljivanje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi u Crnoj Gori trebalo bi da počne u januaru naredne godine, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su na pitanje agencije Mina-business da li je završena revizija metodologije za obračun minimalne potrošačke korpe, odgovorili da je krajem prošle godine obavljena treća iteracija konsultacija sa socijalnim partnerima.

– Trenutno sa ekspertima Svjestske banke (SB) radimo na finalizaciji metodologije minimalne potrošačke korpe poštujći sve zahtjeve socijalnih partnera koji su u skladu sa medjunarodnom praksom i metodologojom. Očekujemo da će se od januara naredne godine početi sa redovnim objavljivanjem podataka, rekli su predstavnici Monstata.

Oni su dodali da je shodno Godišnjem planu zvanične statistike za ovu godinu, istraživanje minimalne potrošačke korpe označeno kao probno, sa ciljem testiranja metodologije i kvaliteta podataka.

– Nakon što je Statistički savjet usvojio zaključak krajem 2015. godine, Monstat je pokrenUo proces revizije minimalne potrošačke korpe, jer je postojala pretpostavka da je u periodu od poslednje revizije, a koji je duži od pet godina, došlo do određenih promjena u navikama potrošača, pojavom novih proizvoda i usluga I promjenom načina zivota, objasnili su iz Monstata.

Reviziju minimalne potrošačke korpe, kako su saopštili, podržala je SB, koja je obezbijedila ekspertsku pomoć, najviše u dijelu određivanja strukture potrošnje neprehrambenih proizvoda.
Podršku je pružio i Institut za javno zdravlje u dijelu koji se odnosio na prehrambene proizvode.

– U procesu smo finalizacije metodologije minimalne potrošačke korpe, a konačne promjene znaćemo danom finalnog usvajanja, zaključili su iz Monstata.

Posljednji raspoloživi podaci Monstata o minimalnoj potrošačkoj korpi su za decembar 2015. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve