Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Početak energetske tranzicije: Solarni paneli za domaćinstva i privredu

Odbor direktora donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ čija je procijenjena vrijednost 30 miliona eura. Pravo na učešće u javnom pozivu će imati domaće i inostrane finansijske institucije

Pored 3.000 domaćinstava, mogućnost da ugradi solarne panele dobiće i 500 privrednih subjekata, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova u Crnoj Gori, odlučio je Odbor direktora EPCG koji je usvojio idejno rješenje i Studiju izvodljivosti projekata za čiju će realizaciju biti odgovoran Projektni odbor. Predsjednik Projektnog odbora je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, saopštili su iz Elektroprivrede.

Direktor FC Proizvodnja Bojan Đordan, je menadžer projekta, a formirano je i više radnih grupa koje će se baviti realizacijom raznih segmenata ovih važnih projekata.

“Odbor direktora donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ čija je procijenjena vrijednost 30 miliona eura. Pravo na učešće u javnom pozivu će imati domaće i inostrane finansijske institucije”, navodi se u saopštenju.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina.

“Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina. Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije”, ističe se u saopštenju.

Takođe, poručuju iz EPCG, investicija će omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

Kako su saopštili, u realizaciji Projekta važnu ulogu imaće Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, lokalne samouprave, CEDIS, a posebno EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti da subvencionira korisnike sa najmanje 20 odsto vrijednosti instalacije, tako da će svaki učesnik u projektu dobiti subvenciju od 1000 do 5000 eura.

“Na ovaj način, građanima i preduzećima biće omogućeno da im u periodu otplate kredita za opremu, od 5 do 7 godina, rata i račun za električnu energiju ne prelaze dotadašnji iznos računa za električnu energiju. Nakon tog perioda, sledećih 20 godina, električna energija za korisnike biće besplatna”, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da će se kompletan projekat realizovati u periodu do šest mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju. Planirano je da se u narednih pet godina projekti, Solari 3000+ i Solari 500+, realizuju dva puta godišnje.

“U cilju realizacije projekta, šansu da se zaposle u EPCG dobiće veliki broj građana s obzirom da će za projekat Solari 3000+ i Solari 500+ biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta”, naglašava se u saopštenju.

EPCG je, kako su kazali, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa EU, u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

“Tako EPCG razvija i projekte, izgradnje vjetroelektrane „Gvozd“, plutajućih solara na našim hidroakumulacijama, solarnih elektrana na neplodnom zemljištu, kao i solarnih elektrana, „Velje Brdo“ i „Briska Gora“. Radi se i na projektu ekološke rekonstrukcije TE „Pljevlja“, realizaciji projekta hidroelektrana „Komarnica“ i „Kruševo“, ugradnji osmog agregata u HE „Perućica“ te projektu regulacije voda u Nikšićkom Polju”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG Poručuju da realizacija ovih projekata učiniće da državna elektroenergetska kompanija, kako je i obećano, postane lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore.

Projektni tim čine: Rajko Radusinović– član OD EPCG (zamjenik predsjednika projektnog odbora), Ratko Mitrović -Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (član projektnog odbora), Radmila Lainović-v.d. generalne direktorice Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (zamjenik člana), Nikola Rovčanin-izvršni direktor EPCG (član projektnog odbora), Ivan Mrvaljević-rukovodilac direkcije za razvoj i inženjering EPCG( zamjenik člana), Marko Perunović-državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija (član projektnog odbora), Aleksa Ćulafić– predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija (zamjenik člana projektnog odbora), Rajko Radošević-predsjednik OD CEDIS-a (član projektnog odbora), Vladimir Ivanović-rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a (zamjenik člana projektnog odbora),Vladimir Čađenović-izvršni direktor CEDIS-a (član projektnog odbora), Boris Ostojić-predstavnik CEDIS-a (zamjenik člana projektnog odbora), Koča Đurišić-direktor uprave za nekretnine i imovinu (član projektnog odbora), Draško Boljević-v.d. direktora Fonda za zaštitu životne sredine (član projektnog odbora), Andrej Nedović– predstavnik Eko fonda (zamjenik člana projektnog odbora), Bogdan Minić-šef službe za pripremu i realizaciju projekata u CGES-u (član projektnog odbora), Stevan Čanović-predstavnik CGES-a (zamjenik člana projektnog odbora), Branko Knežević– predstavnik CGES-a (član projektnog odbora), Marko Kovačević –predsjednik opštine Nikšić (član projektnog odbora) i Janko Odović-državni sekretar u Ministarstvu finansija (član projektnog odbora).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve