Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

POĆERAO INVESTITORE: Hoće li budući gradonačelnik odgovarati ako Crna Gora izgubi arbitražu protiv Adriatic-a?

Kako sada stvari stoje, više je nego izgledno da će Crna Gora da izgubi arbitražni postupak koji se, u Londonu, vodi protiv države, a koji je pokrenuo  Adriatic properties, i kojim se traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora. Resorni ministar u periodu podnošenja tužbe bio je upravo budući gradonačelnik Podgorice Milatović

Pregovori o formiranju lokalne vlasti u Podgorici počeli su juče sastankom lidera stranaka i pregovaračkih timova okupljenih oko ”Evrope sad”, DF-a, Demokrata i URA. Nakon prve ture pregovora izvjesno je da će zamjenik predsjednika novoformirane populističke političke senzacije „Evropa sad“ Jakov Milatović biti budući gradonačelnik.

Međutim, dok Milatović lebdi na oblaku trenutne političke slave, država sa strepnjom očekuje posljedice loših odluka koje je donosio kao ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića.

Kako sada stvari stoje, više je nego izgledno da će Crna Gora da izgubi arbitražni postupak koji se, u Londonu, vodi protiv države, a koji je pokrenuo  Adriatic properties, i kojim se traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora. Resorni ministar u periodu podnošenja tužbe bio je upravo budući gradonačelnik Podgorice Milatović. Iako je Vlada Crne Gore na taj proces uzvratila svojom tužbom, u avgustu ove godine Adriatic je dobio prvu rundu –  zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži.

Takođe, odbijen je i zahtjev države da se neotvaranje hotela smatra kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

Iako su iz aktuelne Vlade odgovorili da ova odluka ne donosi Crnoj Gori finansijsku štetu, ipak je svojevrstan pokazatelj da Adriatic propeties ima argumentaciju na svojoj strani i da je realno da dobije arbitražni postupak. Šta bi to značilo za crnogorske finansije koje su već oslabljene programom ”Evropa sad” i setom socijalnih zakona, kao i najavama o povećanju dijela zarada u javnom sektoru kao i penzija, jasno je svima. Država je već u problemu da obezbijedi nedostajućih 350 miliona eura u budžetu do kraja godine, a za sljedeću se projektuje preko 750 miliona.

Podsjećamo, “Adritic properties” je prošle godine odlučio da grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer zatvori, nakon što su mještani predvođeni bivšim predsjednikom Opštine, lokalnim kontroverznim biznismenom Markom Batom Carevićem i njegovom svetosavskom klikom, polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije.

Tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je, umjesto dogovora, izjavio da niko ne može da Crnoj Gori da prijeti arbitražom. Milatović koji se hvalio studijama i radom u inostranstvu, očigledno neke lekcije nije dobro savladao, jer je arbitraža uobičajena praksa u ugovorima, kao način rješavanja sporova pred arbitrima, odnosno arbitražnim sudovima.

Rušenje ograde i ćeranje eminentnih investitora

Crna Gora je u prethodnom period učestvovala u više arbitražnih sporova, a najpoznatije su one koje su pokretali ruski CEAC koji je upravljao Kombinatom aluminijuma Podgorica kao MNSS, firma koja je gazdovala nikšićkom željezarom. Svi ovi sporovi presuđeni su u korist države Crne Gore. Sada su, međutim,  izgledi na strani Adriatic-a, jer je, kako se komentariše u dobro informisanim krugovima, država propustila da djeluje  u skladu sa međunarodnim javnim pravom u ovoj oblasti.

Nečinjenje bivšeg ministra Milatovića po ovom pitanju nije jedini skandal koji je obilježio njegov kratki mandat. Mediji su pisali o navodnom namještanju međunarodnih tendera njemu bliskim ljudima, kao i pozicioniranju svoje žene na mjesto direktora za finansije u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu. Prema pisanju medija, ona je došla na mjesto Milatovićevog kuma koji je pak imenovan za direktora u eksperimentalnom državnom preduzeću Montenegro Works, koje je, nakon gubitka od više desetina hiljada eura za troškove zarada, likvidirano u avgustu ove godine. I za taj trošak na račun građana niko do sada nije odgovarao.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mikola
03.11.2022-09:15 09:15

pA ŠTA DA I POGINE 10 CRNOGORACA…KAŽE mLAKOV

Mile
03.11.2022-09:20 09:20

Brutalni kaludjer, Sava Aloha kako ga zovu u Trebinu napravio Mickeya i Mlakova. I osvojio 20%. Bravo CG. Može CG

Tara
03.11.2022-10:27 10:27

Spajic je prevarant..on ima srbijansko drzavljanstvo..i oficijelno je upisan u biracke spiskove..sa adresom u Srbiji…
Drugo..Jakov je ostetio CG..finasiski i moralno..ja mislim..da i on ima jos neko drugo drzavljanstvo..Njima treba…kao prevarantima i kriminalcima sprijeciti djelovanje u PG..

drago 1
03.11.2022-17:07 17:07

i pored svega izglasase ga podgoricani. inteligencija im je vrlina.

cikoticka.
04.11.2022-00:58 00:58
Reply to  drago 1

neka namire odstetu za Ariatic iz svog dzepa, sami donijeli odluku, sami neka placaju ajos imaju od onih 750 mil skrivenih u bitcoinsima

COL
04.11.2022-04:22 04:22

Više štete Crnoj Gori su napravili sa projektom Evropa sad no sa svim ovim proćerivanjem jer su sa Evropom sad razorili društvo i ekonomiju države.