Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Počela primjena sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama

Kako je saopšteno iz Uprave carina, akcizne markice za obilježavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića koje se izdaju putem navedenog, sistema, pored novog izgleda, sadrže i bezbjedonosni QR kod, te niz digitalnih i drugih sigurnosnih elemenata

Uprava carina je počela sa primjenom sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama, koji omogućava obveznicima automatizovanu komunikaciju sa Upravom carina u dijelu izdavanja akciznih markica za obilježavanje akciznih proizvoda, na način propisan Uredbom o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

Kako je saopšteno iz Uprave carina, akcizne markice za obilježavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića koje se izdaju putem navedenog, sistema, pored novog izgleda, sadrže i bezbjedonosni QR kod, te niz digitalnih i drugih sigurnosnih elemenata.

“Ovim rješenjem su uvažene odredbe Odluke Evropske komisije o tehničkim standardima za bezbjedonosne karakteristike za duvanske proizvode, za sprovođenje Direktive Evropskog parlamenta, kao i odredbe Zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima u vezi sa Okvirnom Konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana (FCTC)”, naglasili su u Upravi.

Dodali su da će se novom tehnologijom štampanja akciznih markica unaprijediti efikasnost carinske službe u suzbijanju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, što je i preporuka Evropske Komisije data u godišnjim izvještajima o napretku u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

“Podnošenje zahtjeva za izdavanje akciznih markica, njegovo odobravanje i izdavanje akciznih markica vrši se putem web aplikacija za akcizne obveznike i carinske službenike, putem kojih će, na jednostavan i efikasan način, biti omogućena kontrola upotrebe akciznih markica za konkretan akcizni proizvod za koji su i izdate”, pojasnili su iz Uprave.

Za potrebe pristupa sistemu, identifikacija akciznog obveznika obavlja se putem digitalnog sertifikata, koji izdaje ovlašćeno sertifikaciono tijelo, kao i autorizacijom od strane Uprave carina da je akcizni obveznik registrovan u akciznom sistemu.

“Posebnost sistema ogleda se i u razvoju aplikacije za pametne telefone putem koje se pristup informacionom sistemu može vršiti sa udaljene lokacije. Ova aplikacija koja je prvenstveno namijenjena građanima, ali i carinskim službenicima, omogućava skeniranje QR koda od strane građana u cilju pribavljanja informacija o akciznom proizvodu, te upućivanje te informacije Upravi carina”, naglasili su u toj instituciji.

Sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama infrastrukturno je povezan na nacionalnu aplikaciju za akcize, koju je Uprava carina razvila paralelno, u kojoj se nalaze odgovarajuće baze podataka o akciznim obveznicima i akciznim proizvodima.

“Ovom aplikacijom će, pored navedenih funkcionalnosti, biti omogućeno i elektronsko praćenje kretanja akciznih proizvoda u režimu odloženog plaćanja akcize, upotrebom elektronskog akciznog dokumenta, kao bitne pretpostavke za buduće povezivanje sa EU akciznim sistemom (EMCS)”, dodali su iz Uprave.

Razvoj sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama rezultat je otvorenog postupka javne nabavke i realizacije ugovora o javnoj nabavci zaključenim između Uprave carina i kompanije LEONHARD KURZ Stiftung & Co.KG, sa sjedištem u Njemačkoj, dok je razvoj nacionalne aplikacije za akcize rezultat Projekta Podrška Upravi carina u oblasti akciza, finansiran iz EUIF.

Detaljna uputstva za korišćenje oba sistema nalaze se na linku e-carina, na web sajtu Uprave carina www.upravacarina.gov.me.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve