Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Počela isplata dječijeg dodatka

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvelo je dječiji dodatak za djecu do šest godina u vrijednosti od 30 eura mjesečno

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja je danas saopšteno da je počela isplata dječijeg dodatka  koje su roditelje prijavili u septembru.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvelo je dječiji dodatak za djecu do šest godina u vrijednosti od 30 eura mjesečno.

“Prijave su počele 1. septembra u nadležnim centrima za socijalni rad, a za mjesec dana primljeno je više od 36 hiljada zahtjeva i donijet je isti broj rješenja. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obezbijedilo je sredstva za isplatu dodatka u iznosu od 17,6 miliona eura na godišnjem nivou”, saopšteno je iz tog resora.

U saopštenju MFSS se naglašava, da uz to što je uveden dječiji dodatak od 30 eura mjesečno za djecu do šest godina, povećani su i iznosi za djecu u stanju socijalne potrebe i to je mjesečno po 44 i 60 eura, a ukoliko su na redovnom školovanju primanje imaju do osamnaeste godine.

U ovoj godini Vlada Crne Gore je obezbjedila i besplatne udžbenike za sve osnovce. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je namjera ove Vlade bolji životni standard svih građana, naročito najmlađih, kao i uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu.

“Ovim putem želim da se zahvalim koleginicama i kolegama iz centara i ministarstva koji su uložili maksimalne napore da se ovaj projekat implementira bez problema. Da su centri za socijalni rad posvećeno radili, pokazuje podatak da su, poređenja radi, za jedan radni dan uradili približan broj prijemnih listova, odnosno zahtjeva za dječiji dodatak kao za pola mjeseca avgusta ove godine za sve postupke koji se rade kroz Socijalni karton”, istakao je ministar Spajić.

Dodao je da su svjesni da su se u nekom momentu stvorile i gužve ispred većih centara za socijalni rad, prije svega u Podgorici, međutim i to je riješeno otvaranjem novog punkta kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Ministar se zahvalio na kontinuiranoj podršci partnera iz UNDP-a i UNICEF-a kako na ovom projektu tako i u cjelokupnoj reformi sistema dječije i socijalne zaštite.

Nastavlja se podnošenje zahtjeva za djecu do navršene šeste godine života i zbog toga pozivamo sve one koji nisu podnijeli zahtjev da to i učine. Od dokumentacije je potrebna lična karta roditelja/staratelja i matični broj djece odnosno djeteta.

Počela je i redovna isplata materijalnih davanja i usluga iz socijalne, dječje i boračke i invalidske zaštite za oktobar 2021. godine u ukupnom iznosu od: 8.093.275,66 eura, od čega je 1.059,570.00 za dodatak za djecu do šest godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve