Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

PLJAČKA Revizija utvrdila da su Spajić i Bojanić podijelili 28,5 miliona eura mimo zakona

Spisak grešaka i propusta koju su utvrdili revizori je toliko dugačak da se odnosi na gotovo svaki segment budžeta. To ukazuje da su novcem građana upravljale vrlo nestručne osobe koje su činile tim Milojka Spajića, ali i njegovih smijenjenih kolega Mladena Bojanića, Ratka Mitrovića, Vesne Bratić...

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je brojne nepravilnosti u završnom računu budžeta za 2021. godinu, kada je resorom Ministarstva finansija i socijalnih staranja rukovodio Milojko Spajić. Revizori su po prvi put dali duplo NEGATIVNO mišljenje.

To bi trebalo da bude jasan signal nadležnom tužilaštvu, jer je u ranijim slučajevima praksa pokazala da su negatvni izvještaji obično vodili do ozbiljnih istraga i postupaka.

Isplate mimo zakona

Spisak grešaka i propusta koju su utvrdili revizori je toliko dugačak da se odnosi gotovo na svaki segment budžeta. To ukazuje da su novcem građana upravljale vrlo nestručne osobe koje su činile tim Milojka Spajića, ali i njegovih smijenjenih kolega Mladena Bojanića, Ratka Mitrovića, Vesne Bratić

Tako u izvještaju DRI eksplicitno piše “Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i  Ministarstvo kapitalnih investicija vršili su isplate sredstava privrednim društvima bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za kontrolu državne pomoći u ukupnom iznosu od 28.590.000,00 € što nije u skladu sa čl. 10 i 12 Zakona o kontroli državne pomoći”.

-Potrošačke jedinice su dužne da se prilikom pružanja pomoći privrednom društvu
pridržavaju čl. 10 i 12 Zakona o kontroli državne pomoći – navodi DRI.

Javnost je često u mandatu Vlade bivšeg premijera Zdravka Krivokapića upozoravla na enormno partijsko zapošljavanje u javnom sektoru, a svi ti navodi su očito bili tačni.

-Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo zdravlja i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja su zaključivali ugovore o dopunskom radu koji ne sadrže sve elemente propisane članom 202 Zakona o radu. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo zdravlja i Agencija za zaštitu životne sredine su zaključivali ugovore za radna mjesta definisana aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima – utvrdili su revizori.

Takođe, nedvosmisleno je utvrđeno da Spajić, Jakov Milatović i Ratko Mitrović dok su vodili resore nijesu imali izvještaje odgovornog lica kojim se potvrđuje da je ugovoreni posao izvršen.

Mitrović uplaćivao novac, pa tražio mišljenje

Revizori su otkrili vrlo “kreativan” pristup bivšeg ministra Ratka Mitrovića, koji se dosjetio da JP Nacionalnim parkovima Crne Gore uplati iznos od 1.705.359,85 eura radi
obezbjeđenja nedostajućih sredstava za redovno poslovanje kao i za upravljanje Ulcinjskom
Solanom.

-I to iznos od 1.255.000,00 eura za period januar – jul 2021. godine. Ministarstvo je podnijelo Agenciji za zaštitu konkurencije Zahtjev za davanje mišljenja u septembru mjesecu 2021. godine odnosno nakon izvršene isplate, što nije u skladu sa čl. 10 i 12 Zakona o kontroli državne pomoći. Iznos od 450.359,85 eura za period avgust – decembar 2021. Ministarstvo je izvršilo isplatu bez prethodno pribavljenog mišljenja Agencije za kontrolu državne pomoći, što nije u skladu sa članom 12 Zakona o kontroli državne pomoći – precizira se u izvještaju.

Bojanić plaća, ali kome ne zna se

Ministarstvo kapitalnih investicija kojim je rukovodio Mladen Bojanić ostvarilo je izdatke koji se odnose na pomoći licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe u podmirenju računa za struju u iznosu od 43.045 eura, kao i kompaniji Crnogorski operator tržišta električne
energije kojima je isplaćeno 1.000.000 eura.

-Ministarstvo je izvršilo prenos sredstava privrednom društvu bez prethodno pribavljenog
mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije – navodi se u Izvještaju.

Test za Tužilaštvo

Državna revizorska institucija i Vrhovno državno tužilaštvo imaju još 2018. godine potpisan Protokol o saradnji.

-Potpisivanje Protokola je usmjereno na unapredjenje medjusobne saradnje sa ciljem otkrivanja nezakonitih radnji subjekata revizije i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela izvršenih od strane službenog ili odgovornog lica u subjektu revizije – saopšteno je tada nakon potpisivanja.

O tome da li će DRI i VDT sarađivati u ovom slučaju ostaje da se vidi u narednom periodu.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.10.2022-13:35 13:35

…njima sad čoče DRI nije strucan i Revizorska kuca DPS —ali ne pada im na pamet da se brane činjenicama -JASNO jer ih nemaju ,LOPUŽE ološi… !

!!!
20.10.2022-14:03 14:03

A šta mislite koliko je od ovih para pripalo Vestima?Nijesu ih oni za dž postavili tu đe su bili.Zagrebati malo dublje” drago “Tužilaštvo

Hektor
20.10.2022-14:08 14:08

“Pošteni” Bojanić koji je uništio sve i svakoga đe je radio i čime se bavio…navukao ljude lažima i izvarao ih za milionske cifre njegovim privatnim biznisima. Ovo je za dugogodišnju robiju bivšeg ministra, “sveznajućeg” Spajkija i ostalih, uz obavezno oduzimanje imovinske koristi koju su nezakonito stekli!
Robija za LOPUŽE i OLOŠE!

cikoticka.
20.10.2022-19:03 19:03
Reply to  Hektor

oni traze i rovare vise od dvije godine da za nesto optuze DPS i ostale u proslim vladama i ne nadjose ama bas nista a njima se kriminali sami otkrivaju posle nekoliko mjeseci bilo lose upravljanje, bilo kradja para, cigarete, kokain, ugalj….. sve u Spuz nek odmaraju narednih 50 god a budzet namiriti od njihove imovine