Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Platili 3.250 eura zbog slanja aviona u Portugal bez deklaracije

Na pitanje zbog čega nijesu na vrijeme obezbijedili potrebnu dokumentaciju i dali je na uvid nadležnim organima, u Air Montenegru su Pobjedi kazali da je do propusta došlo zbog greške portugalske kompanije.

Air Montenegro kažnjen je 3.250 eura jer nije na vrijeme dostavio Upravi prihoda i carina jedinstvenu carinsku ispravu za avion registarskih oznaka 40-AOB, prilikom njegovog slanja na servis u Portugal krajem novembra prošle godine, saznaje Pobjeda.

Jedinstvena carinska isprava je dokument koji se koristi kao pisana deklaracija, a Air Montenegro je morao da je dostavi carinicima kako bi opravdao privremeni izvoz aviona iz države.

Propust

Na pitanje zbog čega nijesu na vrijeme obezbijedili potrebnu dokumentaciju i dali je na uvid nadležnim organima, u Air Montenegru su Pobjedi kazali da je do propusta došlo zbog greške portugalske kompanije.

– Naš dobavljač, firma koja je radila servis 40-AOB, zbog svojih internih procedura je kasnila sa dostavljanjem ugovora, tj. potrebnih dokumenata, koji su inicijalni korak u ovoj vrsti carinske procedure. Jedinstvena carinska isprava za avion 40-AOB je samo zbog navedenog razloga dostavljena sa određenim manjim zakašnjenjem, dok je prekršajna prijava u ukupnom iznosu od 3.250 eura uredno izmirena – naveli su u Air Montenegru.

Oni su istakli da su termini za servis strogo definisani i fiksni.

– Bilo kakvo odstupanje od planiranih i dogovorenih datuma za izvođenje radova na vazduhoplovu 40-AOB dovelo bi u pitanje stabilnost planiranih operacija i mnogo veće finansijske troškove – tvrde u državnoj avio-kompaniji.

Budući da su kaznu platili u zakonskom roku, u Air Montenegru očekuju da im dio uplaćenog iznosa bude refundiran.

Radovi

Šestogodišnji servis ,,brava“ završen je krajem decembra, nakon čega je on vraćen u redovan saobraćaj. Servis su radili mehaničari Portugalia erlajnza, regionalne avio-kompanije koja je u vlasništvu državnog prevoznika TAP Air Portugal. To je bio prvi put da Portugalia erlajnz radi servis aviona neke strane kompanije.

Servis koji je odrađen dio je baznog održavanja vazduhoplova, za šta Air Montenegro nema dozvolu. Iz državne avio-kompanije Pobjedi ranije nijesu odgovorili koliko ih je koštao servis u Portugalu.

– Kao i za sve prethodne procese, i za ovaj je sproveden adekvatan postupak nabavke po kojem je od više pristiglih ponuda odabran najpovoljniji ponuđač – rekli su tada iz Air Montenegra.

Prije puta u Portugal ,,bravo“ je morao da dobije dozvolu za let od proizvođača, brazilske kompanije Embraer, i crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, jer mu je 1. novembra prošle godine isteklo rješenje za odlaganje radova nakon čega više nije mogao da leti. On je prethodno bio prizemljen zbog kvara na iznajmljenom motoru.

Dok je ,,bravo“ bio na servisu, u floti Air Montenegra ga je mijenjao iznajmljeni ,,foker 100“ hrvatske kompanije Trejd er.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve