Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Plantaže rade na procjeni štete od grada: Ovakva nepogoda nije zabilježena 30 godina

Navela je da se sa sigurnošću može reći da je pričinjena velika šteta, koja će zahtijevati velika dodatna ulaganja u sanaciju. U Plantažama vjeruju da će država i njene institucije naći model da pruže kompaniji adekvatnu finansijsku podršku, koja im je u ovoj situaciji neophodna

Plantaže aktivno rade na procjeni štete od grada, koji je prošlog četvrtka zahvatio područje Podgorice, rekla je Pobjedi direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Milena Mugoša.

Navela je da se sa sigurnošću može reći da je pričinjena velika šteta, koja će zahtijevati velika dodatna ulaganja u sanaciju. U Plantažama vjeruju da će država i njene institucije naći model da pruže kompaniji adekvatnu finansijsku podršku, koja im je u ovoj situaciji neophodna.

“Ovakvu nepogodu na pamte ni kolege koje su u kompaniji više od 30 godina. Ovogodišnja berba trebala je biti jedna od uspješnijih. Sve agrotehničke mjere odrađene su kvalitetno i u predviđenim rokovima, a i vremenske prilike su nam išle na ruku. Nemjerljiv trud i rad 500 što stalnih, što sezonskih radnika, kao i velika materijalna ulaganja, u situaciji otežanog poslovanja, krupan grad, sa jakim vjetrom promjenjivog smjera, u svega desetak minuta promijenio je naša očekivanja”, kazala je Mugoša Pobjedi.

Ona je navela da je komisija svakodnevno na terenu, zajedno sa sudskim vještakom poljoprivredne struke.

“Oni će sačiniti elaborat o pričinjenoj šteti, na osnovu kojeg ćemo raspolagati preciznijim informacijama i podacima”, rekla je Mugoša.

Prema gotovo svih 2.300 hektara, koliko je pod zasadima voća, vinove loze i maslina na Ćemovskom polju je, u većoj ili manjoj mjeri, zahvaćeno gradom.

“Na 290 ha, na kojim je 1,2 miliona čokota pod različitim vinskim sortama, možemo reći da je pričinjena velika šteta. Zasadi stonog grožđa, koje smo trebali početi da beremo 15. jula i gdje smo očekivali prinos od dva miliona kilograma, takođe su pretrpjeli veća oštećenja”, kazala je Mugoša.

Istakla je da su istog dana kada je pao grad počeli da preduzimaju sve raspoložive mjere da oporave biljke, sačuvaju i izvuku dio roda, kako za ovu tako i za naredne godine.

Mugoša je podsjetila da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede obišli prošle sedmice, zasade na Ćemovskom polju i tom prilikom najavili pomoć u saniranju pričinjene štete.

“Šteta koju je pričinio grad zahtijevaće velika dodatna ulaganja u sanaciju, u cilju ozdravljenja biljnih kultura i obezbjeđivanja stabilne proizvodnje u narednim godinama”, rekla je Mugoša.

Ona je dodala da nakon što se završi elaborat o procjeni pričinjene štete, on će biti upućen nadležnim organima kao osnova za dalje djelovanje i preduzimanje aktivnosti, kako bi se obezbijedila potrebna finansijska pomoć.

“Vjerujemo da će država i njene institucije naći model i pružiti adekvatnu finansijsku podršku, koja nam je u ovoj situaciji neophodna” poručila je Mugoša.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve