Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Plantaže: Potpisan kolektivni ugovor

U Kompaniji “13. Jul Plantaže” je nakon pregovora i usaglašavanja na relaciji Sindikat i Odbor direktora Kompanije, potpisan Kolektivni ugovor kojim se preciziraju radna prava i obaveze zaposlenih i Kompanije.

U ime Sindikalne organizacije Ugovor je potpisao Mihailo Vukotić, predsjednik, a u ime Odbora direktora prof. dr. Veselin Vukotić, predsjednik.

Posebna pažnja u novopotpisanom Kolektivnom ugovoru posvećena je zaštiti radnika usled njihovog eventualnog proglašenja tehno-ekonomskim viškom.

U tom slučaju Poslodavac je dužan svakom zaposlenom, sa izuzetkom članova Menandžmenata (na koje se ne odnosi ovaj Kolektivni ugovor), isplatiti otpremninu u iznosu od 24, a zaposlenom licu sa invaliditetom čija je invalidnost prouzrokovana povredom na radu, 36 prosječnih mjesečnih neto zarade zaposlenog ili u Društvu, ako je to povoljnije za zaposlenog i još po 800 € za svaku punu godinu rada provedenog na radu u Plantažama, ili ukoliko je povoljnije za zaposlenog njegova prosječna zarada. Za svaki mjesec započete godine zaposlenom pripada otpremnina u iznosu 1/12 naknade od pune godine staža kod Poslodavca.

Novina, u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor Plantaža, je stipendiranje dvoje djece, na redovnom školovanju,   zaposlenog koji je preminuo usled povreda na radu.

Za plaćeno odsustvo je u pojedinim slućajevima predviđen veći broj dana, gdje Kompanija pokazuje društvenu odgovornost prema zaposlenim (ili brigu o zapolsenima i njihovi privatnim problemima). Kompanija je posebno ponosna na odredbu Kolektivnog ugovora koja predviđa novčanu naknadu za svako novorođeno dijete zaposelnih, gdje Kompanija poklanja pažnju nataliteta zaposlenih, odnosno crnogorskog društva u cjelini.

Ovim povodom Mihailo Vukotić,  predsjednik Sindikata Plantaža je kazao da je ovaj Ugovor obezbijedio prava zaposlenima u znatno kvalitetnijem obimu u odnosu na prethodni I predstavlja kvalitetnu zaštitu interesa naročito u eventualnom slučaju privatizacije.

– Pregovorima i konačnim potpisivanjem ovog Ugovora pokazali smo jedinstvo i harmoniju izgrađenu na relaciji vlasnici kompanije-menadžment-zaposleni, jer smo jedinstveno došli do najboljih rješenja u zaštiti interesa svih zaposlenih, zaključuje Vukotić.

Prof dr Veselin Vukotić, predsjednik Odbora direktora Kompanije je ovim povodom kazao da je i u ovom slučaju Država kao vlasnik pokazala human odnos prema potrebama zaposlenih uvažavajući korporativnu kulturu Kompanije, izgradjenu višedeceneijskim radom generacija vizionara i pregaoca Plantaža.

– Ovim je Ugovorom iskazan, siguran sam, kvalitetan odnos Kompanije prema zaposlenima i kao rijetko gdje uvažen je svaki socijalni momenat u životnom i radnom ciklusu svakog zaposlenog, zaključio je Vukotić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve