Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Plantaže očekuju rod od 820 tona breskve i nektarine, pitanje radne snage veliki izazov

Dodaju da se većina njihovog konzumnog voća plasira na domaćem tržištu, zahvaljujući povećanoj tražnji tokom ljetnje turističke sezone.

Berba breskve u kompaniji “13. Jul – Plantaže” počela je 11. maja i ovo je jedna od naših najranijih berbi. Ovogodišnji kvalitet konzumnog voća (breskva, nektarina i kajsija) jedan je od boljih u posljednjih par godina, prve cijene breskve 2,90 eura, nektarine 2,70 eura i kajsije 2,20 eura za kilogram, saopštili su iz kompanije 13. Jul – Plantaže. Istakli su da su zasadi breskve, nektarine i kajsije u dobroj kondiciji i ukoliko im vremenske prilike, u narednom peridou, budu išle na ruku, očekuju da će plan od 840 tona biti ispunjen. Trenutno se, kako su kazali, nalaze na oko 30 odsto od plana, piše Gradski portal.

„Zasadi breskve, nektarine i kajsije, na Ćemovskom polju, prostiru se na površini od 73 hektara. Želimo istaći da je ovogodišnji kvalitet konzumnog voća (breskva, nektarina i kajsija) jedan od boljih u posljednjih par godina, što potvrđuju i izvještaji kontrole i kvaliteta sa terena“, istakli su iz Plantaža.

Dodaju da se većina njihovog konzumnog voća plasira na domaćem tržištu, zahvaljujući povećanoj tražnji tokom ljetnje turističke sezone.

„Kvalitet našeg voća prepoznat je i u regionu, što nam omogućava da, kada dostupne količine premaše potrebe domaćeg tržišta, isto izvozimo u zemlje okruženja. Najveći dio zvoza ide na tržišta Srbije i Hrvatske, gdje je naše voće veoma cijenjeno. Svakako, domaće tržište ostaje naš primarni fokus zbog stabilne potražnje i logističkih prednosti“, rekli su iz Plantaža.

Istakli su da je prva cijena breskve iznosila 2,90 eura sa PDV-om, nektarina 2,70 eura sa PDV-om, a trenutne cijene breskvi i nektarina su 2,20 eura sa uračunatim PDV-om.

Značajan doprinos turizma plasmanu proizvoda

Kazali su da ljetnja turistička sezona značajno doprinosi prodaji sezonskog voća Plantaža, uključujući breskve, nektarine, kajsije i stono grožđe. Turistička privreda je ključni partner u našem lancu prodaje.

„Kvalitetno voće je bitan dio ponude hotela i restorana koji teže da svojim gostima ponude najbolje proizvode, a konzumno voće Plantaža je prepoznato kao takvo. Osim kroz naše maloprodajne objekte, restorane i pijace voće plasiramo i trgovinskim lancima, kao i kupcima koji opslužuju domaći HoReCa sektor (hoteli, restorani, kafići). Stoga, saradnja sa turističkom privredom je od vitalnog značaja za realizaciju naših proizvoda i značajno doprinosi ukupnim prodajnim rezultatima“, saopštili su iz Plantaža.

Naglašavaju da je trenutno je nezahvalno, tj. teško dati tačnu procjenu do kada će trajati berba, jer, kako kažu, trajanje berbe zavisi od mnogo faktora.

„Prije svega, od vremenskih prilika u naredom periodu. Ukoliko nam one budu išle na ruku, očekujemo da ćemo u drugoj polovini avgusta berbu breskve i nektarine privesti kraju“, rečeno je iz Plantaža.

Najavljuju da se početak berbe stonog konzumnog grožđa očekuje početkom jula.

„Trenutno smo u pregovorima sa radnicima iz okruženja, kao i sa agencijama koje angažuju radnike iz zemalja Južne Azije. Prioritet su nam uvijek radnici iz Crne Gore, te ih pozivamo da se prijave za sezonske poslove u našoj kompaniji“, saopštili su iz Plantaža.

Pronalazak radne snage izazov i prioritet

Iz Plantaža navode da je nedostatak sezonske radne snage izazov sa kojim se suočavaju svake godine.

Dodali su da su na berbi breskve, nektarine i kajsije angažovani, najvećim dijelom, berači iz Crne Gore i zemalja iz okruženja.

„Sa povećanjem i inteziviranjem dinamike berbe, povećava se i potreba za brojem izvršilaca. Trenutno je na berbi angažovano oko 60 radnika. Zarade se obračunavaju u zavisnosti od učinka berača. U ovom trenutku dnevni prosjek zarada iznosi od 25 eura do 30 eura dnevno, dok iskusniji berači mogu zaraditi i do 50 eura dnevno“, saopšteno je iz Plantaža.

Podsjećaju da su Plantaže, sredinom maja, raspisale oglas kojim je oglašena potreba za stotinu izvršilaca na sezonskim poslovima berbe breskve i nektarine na Ćemovskom polju, a taj poziv je, kako navode, i dalje otvoren.

Za sve zaposlene u procesu berbe obezbijeđeni su smještaj i obroci

Uslovi su sljedeći:

Cijena: Plastična gajbe ( oko osam kg) iznosi 0,55 eura

Za sezonske radnike sa prebivalištem van teritorije Glavnog grada Podgorice obezbijeđeni su smještaj u paviljonima na Ćemovskom polju i tri obroka.

Za sezonske radnike koji ne koriste smještajne objekte ove kompanije, obezbijeđen je jedan obrok i prevoz.

Prevoz

Mjesto polaska: Autobusko stajalište ispred Sahat kule (Stara Varoš);

Vrijeme polaska: 6:20 h. Po završetku posla, obezbijeđen je prevoz za povratak do grada (do Sahat kule).

Neophodna dokumentacija:

Od dokumentacije prilikom zapošljavanja potrebno je priložiti: radnu knjižicu, kopiju lične karte, kopiju žiro računa.

Za starosne penzionere prilikom prijave potrebno je priložiti: kopiju rješenja o penziji, kopiju lične karte i kopiju žiro računa.

Invalidskim penzionerima zakon ne dozvoljava da rade.

Za lica mlađa od 18 godina, pored navedene obavezne dokumentacije, potrebno je priložiti: ljekarsko uvjerenje i ovjerenu saglasnost oba roditelja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve