Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Uspostaviti pravnu sigurnost i smanjiti barijere

"Očekujemo nastavak rada na stvaranju podsticajnijeg regulatornog okvira koji će unaprijediti predvidljivost i sigurnost poslovanja, povećati rast profitabilnosti i zaposlenosti i omogućiti Crnoj Gori bolji kreditni rejting i poziciju na listama konkurentnosti međunarodnih organizacija", kazali su iz PKCG

U Privrednoj komori očekuju da će sa budućom vladom sarađivati na unapređenju poslovnog ambijenta, jer je to u najboljem interesu privrede i društva u cjelini. Očekuju nastavak implementacije postojećih mjera podrške privredi i građanima za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Mjere

“Očekujemo nastavak rada na stvaranju podsticajnijeg regulatornog okvira koji će unaprijediti predvidljivost i sigurnost poslovanja, povećati rast profitabilnosti i zaposlenosti i omogućiti Crnoj Gori bolji kreditni rejting i poziciju na listama konkurentnosti međunarodnih organizacija”, kazali su Pobjedi iz PKCG. Naveli su da, kao poslovna asocijacija sa najdužom tradicijom, na organizovan način rade na promovisanju nacionalne privrede i ostvarivanju interesa i ciljeva cjelokupne poslovne zajednice.

“Budući da su ljudski resursi jedan od najvažnijih faktora uspjeha svake kompanije i društva u cjelini, i dalje ćemo učestvovati u razvoju sistema obrazovanja za potrebe privrede, te organizovati poslovne edukacije, usavršavanja i obuke kadrova u privredi kroz specijalizovane kurseve, predavanja, seminare i radionice”, dodali su iz PKCG.

Naglasili su da su stabilnost i sigurnost poslovanja, te poštovanje ugovornih odnosa, najbitnije stavke o kojima investitori vode računa prilikom odlučivanja o ulaganju.

“S tim u vezi, neophodno je garantovati pouzdan, predvidiv i jasan pravni i administrativni okvir koji za cilj ima uspostavljanje pravne sigurnosti, smanjivanje barijera u poslovanju i unapređivanje cjelokupnog poslovnog ambijenta”, poručeno je iz PKCG.

Kontinuitet

Smatraju da je od izbijanja pandemije aktuelna vlada pokazala visok stepen uvažavanja zahtjeva privrede. Usvojene mjere su bile adekvatne i usmjerene na očuvanje likvidnosti privrede i radnih mjesta u uslovima pandemije. Podsjetili suda je u posljednjem paketu mjera fokus stavljen na stvaranje adekvatnog ambijenta za oporavak privrede, vraćanje ekonomskih aktivnosti na nivo prije krize i dalji razvoj. Ovim paketom redefinisane su pretpostavke drugoročnog razvoja, sa fokusom na IT sektor, turizam, poljoprivredu i industriju, uključujući energetiku, a sve u cilju diversifikacije domaće proizvodnje.

“PKCG kontinuirano analizira situaciju, te na osnovu neposredne komunikacije sa privrednicima i svojih istraživanja donosiocima odluka upućuje prijedloge za donošenje mjera, vodeći računa o održivosti javnih finansija. Očekujemo da buduća vlada, u interesu privrede, nastavi sa implementacijom postojećih mjera”, istakli su iz PKCG.

Naveli su da stupanjem u NATO i otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja Crna Gora nastavlja sa integracijom u zajednicu razvijenih zapadnih demokratija. Ocijenili su da članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, sporazumi o slobodnoj trgovini, uz konkurentan poslovni ambijent, čine Crnu Goru prepoznatljivom i privlačnom investicionom destinacijom.

“Vjerujemo da će i nova vlada, kao što je navedeno u sporazumu trojne kolicije, odgovorno sprovoditi sve preuzete međunarodne obaveze, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano, sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU”, rekli su iz PKCG. U ovoj poslovnoj asocijaciji očekuju da ubrzo ostvare kontakt sa predstavnicima nove vlasti, jer rad Komore, kroz aktivnosti njenih članica, ima nezamjenljiv uticaj na poslovno okruženje i ekonomsko-socijalnu stabilnost, zbog čega ona predstavlja prirodno pouzdanog partnera kreatorima politika i donosiocima odluka.

Prema njihovim riječima, Crna Gora bilježi napredak kada je u pitanju unapređenje regulatornog okvira, ali izazovi uvijek postoje i zato očekuju nastavak saradnje sa vladom. Podsjetili su da baštine kvalitetnu saradnju sa regionalnim partnerima kroz rad Komorskog investicionog foruma.

“Nastavićemo promociju privrednih i prirodnih potencijala, privlačenjem stranih investicija putem organizovanja poslovnih foruma i nastupa na sajmovima, izdavanjem promotivnih publikacija i kataloga, prezentovanjem privrede posredstvom interneta i drugim promotivnim aktivnostima. Promocija domaćih proizvoda kroz projekte ,,Dobro iz Crne Gore“, ,,Kupujmo domaće“, ,,Domaći ukusi“ aktivnosti su koje će biti predmet pažnje Komore i tokom narednog perioda”, rekli su iz PKCG.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve