Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

PKCG: Uključite privredu u izradu mjera podrške

Odboru su, pored IV paketa mjera, prezentovani Analiza dualnog obrazovanja i Regionalni fond za izazove. Usvojen je izvještaj o radu Odbora za 2020. godinu.

Novi paket mjera podrške građanima i privredi je transparentan i doprinosi poslovanju kompanija koje je ugroženo zbog pandemije kovida-19, ocijenjeno je tokom sjednice Odbora udruženja metalurgije i metalske industrije Privredne komore Crne Gore, 17. februara 2021. godine, saopšteno je iz PKCG.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Ranko Nikolić, uz podršku sekretarke Marije Milačić, a u radu su, pored privrednika učestvovali i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Jovetić i Tihomir Milatović, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i glavni koordinator projekta Regionalni fond za izazove Balša Ćulafić.

“Novi paket mjera podrške građanima i privredi, čiji se finansijski uticaj procjenjuje na 163 miliona eura usmjeren je na podršku u prvom kvartalu 2021. ranjivim kategorijama stanovništva, održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju, pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata, stvaranje uslova za povećanje broja turista i stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda.
Među glavnim karakteristikama novog paketa su proširena lista ugroženih djelatnosti, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa u cilju očuvanja likvidnosti poslovnih subjekata, povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za PDV registraciju, skraćenje roka povraćaja PDV-a na 30 dana”, poručuju u saopštenju.

Milena Jovetić, Ministarstvo ekonomskog razvoja je istakla da je novi paket mjera podrške građanima i privredi usmjeren na najugroženije poslovne subjekte iz djelatnosti koje bilježe pad prometa i veći od 50 odsto.

“U narednom periodu biće realizovani razvojni programi podrške. Ministarstvo radi na definisanju novog Programa za unapređenje konkurentnosti i očekujemo da bude spreman u aprilu ili maju”.  kazala je Jovetić.

Slobodan Stanić, Remid Vis, smatra da su mjerama zapostavljene djelatnosti oslonjene na ugrožene sektore, te smatra da je neophodno da budu obuhvaćene podrškom Vlade. Pozdravlja donošenje novog Programa za unapređenje konkurentnosti i traži da privreda bude uključena u izradu novih mjera kako bi podrška odgovarala potrebama tržišta.

“Intenziviranje saradnje sa privrednicima će biti prioritet Vlade u narednom periodu”, naglasila je Jovetić, ističući da je Privredna komora imala zapaženu ulogu u donošenju četvrtog paketa mjera.

Predsjednik Odbora Ranko Nikolić je konstatovao da je novi paket mjera podrške transparentan, te da se u njemu svako može pronaći.

“Izuzetno je bitno da se nastave reprogrami kako bi se doprinijelo likvidnosti privrede”, – smatra on.

Draška Tomaševića, ZIP Danilovgrad, interesovalo je da li će se podrška odnositi retroaktivno i na investicione projekte započete prethodne godine, na šta je dobio odričan odgovor. Prema riječima predstavnice Ministarstva, u skladu sa mehanizmom državne pomoći, podrška se može odnositi samo na buduće projekte ili segmente postojećih koji još nijesu započeti. Tomašević je istakao da je podršku neophodno ubrzati, i proceduru za njeno dobijanje učiniti jednostavnijom.

Dualno obrazovanje

Analizu dualnog obrazovanja predstavio je direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

“Dualno obrazovanje obezbjeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavcima omogućava da obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama. U školskoj 2020/2021. godini, 784 đaka pohađa nastavu u okviru dualnog sistema obrazovanja”, poručuju u saopštenju.

U cilju dalje afirmacije dualnog obrazovanja, neophodno je raditi na njegovoj promociji kroz aktivno učešće svih subjekata društva koji su dio obrazovnog sistema, uključujući podjelu odgovornosti u finansiranju.

Slobodan Stanić, Remid Vis, ukazao je da preduzeća iz metalskog sektora imaju problem da obezbijede nedostajući kadar, te da se pojedina zanimanja poput metalostrugara mogu lako prekvalifikovati u ona koja su trenutno deficitarna.

Rajković je pozvao poslodavce da preko Privredne komore utiču na kreiranje standarda zanimanja koji ne mogu biti usvojeni dok ne dobiju zeleno svijetlo ove asocijacije.

Preporučio je proizvođačima da se uključe u projekat Regionalni fond za izazove i učestvuju u kreiranju svojih budućih kadrova.

Regionalni fond za izazove

“Projekat Regionalni fond za izazove (RCF), vrijedan 25,5 miliona eura, namijenjen je razvoju stručnog obrazovanja, čime će se se obezbijediti veća stručnost radne snage prilagođena potrebama tržišta rada. Sredstva za njegovu realizaciju izdvojilo je njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a povjerena su Njemačkoj razvojnoj banci (KfW). Glavni implementacioni partner KfW-u je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, čiji je glavni koordinator projekta predstavnik Privredne komore Crne Gore Balša Ćulafić. RCF će u naredne četiri godine podržavati projekte koje sprovode konzorcijumi sačinjeni od institucija za stručno osposobljavanje i obuku te partnerskih privatnih preduzeća, koja su uključena ili se planiraju uključiti u proces obrazovanja učenika za učenje kroz rad”, ističu u saopštenju.

Konzorcijumi obrazovnih institucija i kompanija, koji budu odabrani nakon procesa selekcije, moći će da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 eura.

“Nijedna država neće moći da dobije manje od 10 odsto sredstava, a ni više od 25 odsto. Vrlo je bitno da se svi akteri dobro pripreme kako Crna Gora mogla da povuče što više sredstava za ovaj projekat”, ističu iz PKCG.

Na sjednici je konstatovano da je Draženka Adžić, predstavnica Uniprom KAP-a nova članica Odbora udruženja. Ona je izabrana i u Skupštinu Komore, u ime Odbora.

Sekretarka OU Marija Milačić pozvala je članove da kandiduju predloge za laureate Nagrada Privredne komore, koja se dodjeljuje za uspješno poslovanje, inovativnost, društvenu odgovornost i unapređenje menadžmenta. Predlozi se dostavljaju do 12. marta, a dodjela je predviđena za Dan Komore – 21. april.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve