Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Turski investitori vide svijetlu, evropsku perspektivu Crne Gore

Predsjednica Drakić je naglasila da su Crnoj Gori potrebne investicije, prije svega, u proizvodne sektore kako bi se doprinijelo diversifikaciji naše ekonomije i smanjenju ranjivosti na krize. Kako Crnoj Gori predstoji proces digitalne transformacije ekonomije i društva, iskustva Turske u tom području su itekako dobrodošla

Crna Gora i Turska baštine tradicionalno prijateljske veze koje su odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje. Ovo je ocijenjeno tokom sastanka predsjednice Privredne komore dr Nine Drakić sa ambasadorkom Turske Songul Ozan, 23. februara 2022. godine.

Foto: PKCG

”Ovdje se osjećamo kao kod kuće, što je velika prednost. Naši investitori vide svijetlu perspektivu Crne Gore kao buduće članice Evropske unije i zainteresovani su za ulaganje u njenu ekonomiju. Želimo da povećamo trgovinsku razmjenu i moramo raditi zajedno kako bi se taj cilj ostvario”, rekla je ambasadorka Ozan.

Ona ističe da Ambasada usmjerava turske biznismene ka Crnoj Gori i podsjeća da postoji njihovo značajno interesovanje za naše aerodrome, investicije u turizam, građevinski sektor i zdravstvo. Takođe je apostrofirala da u Turskoj postoje brojni startapovi koji mogu biti dobar uzor i mogući partneri crnogorskim.

Predsjednica Drakić je naglasila da su Crnoj Gori potrebne investicije, prije svega, u proizvodne sektore kako bi se doprinijelo diversifikaciji naše ekonomije i smanjenju ranjivosti na krize. Kako Crnoj Gori predstoji proces digitalne transformacije ekonomije i društva, iskustva Turske u tom području su itekako dobrodošla.

Ona je istakla veoma kvalitetnu saradnju sa Ambasadom i Unijom privrednih komora Turske TOBB, te drugim asocijacijama, koja rezultira značajnim učešćem naših privrednika na turskim sajmovima.

Sagovornice su se saglasile da postoji prostor za organizovanje velikog foruma privrednika dvije države, kada to okolnosti dozvole, a koji će doprinijeti prezentaciji ekonomskih i investicionih potencijala te mogućnosti za ostvarivanje poslovne saradnje. Izraženo je očekivanje da će se ubrzo organizovati sastanak Mješovite komisije Crne Gore i Turske kao jedan od doprinosa razvoju međusobne saradnje dvije države.

U radu sastanka učestvovali su ekonomski savjetnik u Ambasadi Erdal Karaomeroglu i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Privredne komore Jelena Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve