Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Start up biznisi značajni nosioci novog pogonskog goriva za privredu

Sesiju o značaju startapova u procesu inovacija, otvorila je Nina Drakić, v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore

Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu, ocijenjeno je na događaju u okviru Digitalnog samite zemalja Zapadnog Balkana na kom je organizovan program za IT start-apove iz regiona, koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije i realizuje u saradnji sa šest komora, članica Komorskog investicionog foruma.

Sesiju o značaju startapova u procesu inovacija, otvorila je Nina Drakić, v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore.

m, Drakić je kazala da ovaj forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kojom je 2017. godine uspostavljena platforma sa ciljem da se artikuliše glas poslovnih zajednica Zapadnog Balkana, olakšaju međusobni kontakti i promoviše region kao jedinstvena investiciona destinacija.

Ona je podsjetila da je Digitalni samit zemalja Zapadnog Balkana, proistekao, kao i Komorski investicioni forum, na marginama Berlinskog procesa, sa misijom promovisanja ciljeva iz Digitalne agende Evrope i Digitalne agende Zapadnog Balkana.

 

– Sinergija donosioca politika i privredne zajednice jedina je formula koja donosi unaprjeđenje poslovnog ambijenta, prosperitet i dobrobit cijelom društvu – kazala je Drakić, i dodala da prepoznajući značaj start upova kao nosilaca inovativnog, novog pogonskog goriva za privredu, a samim tim i društvo, sve se više aktivnosti usmjerava na izgradnju kapaciteta za ovu zajednicu.

Drakić je istakla da je agenda ovog Digitalnog samita osmišljena u cilju da zadovolji što je moguće više aspekata.

– Okupili smo 30 startapova regiona da kroz panele i radionice, ali i kroz duženje, predstavite svoje ideje, razmjenite iskustva, saznate nešto novo, proširite mrežu kontakata, te dogovorite eventualnu saradnju – kazala je Drakić u obraćanju učesnicima.

Kako navodi, start up ekosistem čine ljudi, sami startapovi i različite organizacije (kao što su akceleratori, finansijske institucije, univerziteti, korporacije i relevantne državne institucije) koje u međusobnoj interakciji deluju kao sistem.

Drakić je poručila da je zadatak svih društvenih aktera podsticanje inovativnog ekosistema, u kojem je omogućeno mladim ljudima razvijaju svoje ideje kroz startap, kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema njenim riječima, privredne komore regiona, samostalno i kroz Komorski investicioni forum posvećeno rade na unaprjeđivanju svih komponenata koje čine jedan start up ekosistem jer da bi bio održiv on zahtjeva sistemsku podršku i saradnju sa privredom.

– Predstavnici privrede, naročito iz sektora ICT, kroz inicijative za sistemskim unaprjeđenjem i, dalje, aktivnim učešćem u radnim grupama uticali su na donošenje veoma važnog zakonodavnog i podsticajnog okvira. Tako da danas u Crnoj Gori zaista imamo set podsticajnih zakona i instrumenata za ovaj vid djelatnosti- istakla je Drakić.

Prema njenim riječima, da bi Crna Gora i region pratili ovaj globalni trend, neophodna je promjena navika potencijalnih investitora u pogledu poslovanja, ali i spremnost mladih da budu uporni, jer za plasiranje određenog proizvoda potreban je veliki rad i trud, koji i ne završava uvijek uspjehom.

 

Ona je apstrofirala da su promocija startapova tradicionalnim uspješnim privrednicima i podsticanje njihove sadradnje, aktivnosti koje komore regiona realizuju sa ciljem stvaranja povoljnije investitorske klime, nasušne potrebe jednog start up ekosistema.

– Primjer Srbije, koja je danas svrstana u top 5 startup destinacija na svijetu definitivno uliva nadu da region Balkana, prenoseći i implementirajući primjere dobre prakse, može biti ne samo održiv, već jako razvijen start up region – zaključila je Drakić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve