Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Sporazum za bolje ekonomske odnose Crne Gore i Mađarske

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović potpisao je danas sa generalnim direktorom Agencije za promociju izvoza Mađarske (HEPA) Balázsem Hendrichom Sporazum o saradnji dvije institucije, saopšteno je iz Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović potpisao je danas sa generalnim direktorom Agencije za promociju izvoza Mađarske (HEPA) Balázsem Hendrichom Sporazum o saradnji dvije institucije, saopšteno je iz Privredne komore.

foto PKCG

U Sporazumu se navodi da će potpisnici promovisati širenje i diverzifikaciju međusobne trgovinske i investicione saradnje u oblastima važnim za ekonomski i društveni razvoj.

Golubović je istakao da Sporazum ima cilj da unaprijedi ekonomske odnose dvije zemlje, poveže partnerske kompanije i doprinese stvaranju nove vrijednosti u crnogorskim preduzećima.

“Nadam se da će Sporazum na taj način doprinijeti trendu rasta investicija Mađarske u Crnu Goru” – kazao je Golubović.

On je naglasio da su odlični politički odnosi dvije države osnova za unapređenje ekonomskih i zahvalio na podršci Mađarske našoj zemlji u evroatlantskim integracijama. Ukazao je na to da je tokom 2019. godine razmijenjeno roba sa Mađarskom u vrijednosti 70 miliona eura, od čega je izvoz iz Crne Gore iznosio 45 miliona, a uvoz iz Mađarske 25 miliona. Tokom prošle godine, našu zemlju je posjetilo 32.500 turista koji su ostvarili 164.000 noćenja i očekuje se da će se nastaviti pozitivan trend u ovoj oblasti. Od 2006. godine iz Mađarske je u našu zemlju investirano u vrijednosti 435 miliona eura. Po obimu investicija Mađarska je na devetom mjestu među više od 130 zemalja koje ulažu u Crnu Goru (petom u EU), navodi se u saopštenju PK.

Golubović je rekao da su strateški sektori crnogorskog razvoja turizam, poljoprivreda, energetika i građevinarstvo. Pozvao na razvijanje intenzivnije saradnje posebno u poljoprivredi, čemu bi značajno doprinijeli mađarsko iskustvo “i know how” u primjeni novih tehnologija. Kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju čini našu zemlju energetskim čvorištem preko kojeg se može izvoziti struja iz jugoistočne Evrope u Zapadnu. Predsjednik Komore se, između ostalog, osvrnuo i na najveći kapitalni projekat u našoj zemlji – izgradnju autoputa, koji će za nekoliko godina povezivati našu državu, preko Srbije, sa Mađarskom, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor HEPA Balázs Hendrich predstavio je ovu agenciju osnovanu 2014. sa ciljem podsticanja izvoza roba, usluga i kapitala. Agencija grantovima i kreditima podržava poslovanje mađarskih kompanija na inotržištu.

“Pripremili smo Program za balkanske zemlje kojim, između ostalog, želimo da podstaknemo naše kompanije da izvoze u Crnu Goru, ali i doprinesemo njenom ekonomskom razvoju. U toku je evaluacija projekata među kojima se nalaze i prispjeli iz Crne Gore# – rekao je Hendrich.

Istakao je važnost saradnje sa Privrednom komorom Crne Gore, te izrazio očekivanje da će ova poslovna asocijacija pružiti značajnu podršku realizaciji projekta koji je bitan za razvoj malih i srednjih preduzeća obje zemlje.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić, ambasador Mađarske u Crnoj Gori József Négyesi, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, direktor projekata za Zapadni Balkan Gábor Jenei, nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Balša Ćulafić, šef kabineta predsjednika Komore Miljan Šestović, drugi sekretar u Ambasadi Péter Hetei i ekonomski savjetnik Milán Radácsi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve