Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Snažno partnerstvo sa HGK ojačaće ekonomsku saradnju Crne Gore i Hrvatske

Sagovornici su tokom online sastanka ocijenili da su međudržavni odnosi Crne Gore i Hrvatske veoma kvalitetni, ali da postoji mnogo prostora za intenzivniju ekonomsku saradnju, prije svega u sektorima građevinarstva, energetike i turizma

Predsjednici Privredne komore Crne Gore i Hrvatske gospodarske komore, Vlastimir Golubović i Luka Burilović, razgovarali su danas o uticaju pandemije COVID-19 na ekonomije dvije države, ali i o daljem jačanju saradnje ovih poslovnih asocijacija, koje će pratiti i snažnije poslovne veze privrednih subjekata dvije zemlje, saopšteno je iz PKCG.

Sagovornici su tokom online sastanka ocijenili da su međudržavni odnosi Crne Gore i Hrvatske veoma kvalitetni, ali da postoji mnogo prostora za intenzivniju ekonomsku saradnju, prije svega u sektorima građevinarstva, energetike i turizma. To pokazuje i robna razmjena čija je vrijednost u 2020. godini iznosila skromnih 118 miliona eura. Strane direktne investicije iz Hrvatske od 2006. do danas vrijedne su 100 miliona eura.

“Pozivam hrvatske i investitore iz EU da još snažnije ulažu u crnogorsku ekonomiju. Naša zemlja je u godinama koje su prethodile krizi pokazala da ima potencijal, a kroz članstvo u NATO, potvrdili smo da smo sigurna inevsticiona adresa”, kazao je Golubović.

Predsjednici su tokom sastanka predstavili pokazatelje uticaja pandemije na ekonomije dviju država, koje u znatnoj mjeri zavise od sektora usluga, a prije svega turizma.

“Pandemija nam je pokazala da je neophodno raditi na širenju privredne i proizvodne baze, kako bi se valorizovali bogati potencijali kojima Crna Gora raspolaže”, ocijenio je Golubović.

Burilović je naveo da je potrebno jačati strateški važne industrije, kao što su prehrambena i farmaceutska, kao i energetika, jer je kriza pokazala da ih je neophodno imati razvijene pod svojim krovom.

Golubović je posebno zahvalio na podršci hrvatskim privrednicima koji su doprinijeli nesmetanom snabdijevanju crnogorskog tržišta u vrijeme ograničenja izazvanih virusom, dok je Burilović izrazio veliku zahvalnost na solidarnosti Crne Gore i njene poslovne zajednice nakon razornih zemljotresa koji su u 2020. pogodili Hrvatsku.

Predsjednici su se saglasili da je ove godine potrebno organizovati sveobuhvatan poslovni forum crnogorskih i hrvatskih privrednika, čime bi se doprinijelo uspostavljanju njihovog partnerstva na konkretnim projektima.

U duhu zaključaka, razmijenjene su važne informacije o doprinosu privrednih komora u kreiranju državnih mjera podrške nacionalnim ekonomijama. U istom kontekstu, potencirana je velika važnost članstva u EU naročito u kriznim vremenima, jer je Hrvatska itekako osjetila njegove benefite kroz izdašnu pomoć Evropske unije u vremenu pandemije.

“Privredne komore pripadaju i državama koliko i ekonomskoj zajednici – i njihov potencijal i mogućnost da savladavaju ekonomske izazove treba koristiti svakog dana. Ekonomska kriza je to pokazala, i ne samo u našim državama”, obostrani je zaključak predsjednika privrednih komora.

U radu su učestvovali potpredsjednici Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović, direktor Sektora za međunarodnu saradnju Željko Baltić i njihove kolege iz HGK Ivan Barbarić, Ines Obradović i Suzana Knežević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve