Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Prilagoditi ponudu francuskom tržištu

“Turisti iz Francuske čine 3,7 odsto ukupnog broja stranih turista koji su posjetili Crnu Goru. Prosječan broj dana boravka iznosi 5,04”, rekao je Saveljić na okruglom stolu o atraktivnosti turizma Crne Gore na francuskom tržištu.

Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo oko 78 hiljada francuskih turista, koji sve više pokazuju interesovanje za aktivni odmor i prirodu, pri čemu su turistički poslenici zainteresovani da prilagode ponudu tržištu Francuske, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, kazao je da je, prema podacima Monstata, prošle godine u Crnoj Gori boravilo 77,08 hiljada francuskih turista, koji su ostvarili 388,69 hiljada noćenja. To je u odnosu na 2017. rast broja turista od 27 odsto, a noćenja 34 odsto.

“Turisti iz Francuske čine 3,7 odsto ukupnog broja stranih turista koji su posjetili Crnu Goru. Prosječan broj dana boravka iznosi 5,04”, rekao je Saveljić na okruglom stolu o atraktivnosti turizma Crne Gore na francuskom tržištu.

Na okruglom stolu, čiji su organizatori PKCG i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća (UFCP), saopšteno je da lista turoperatora i agencija koje imaju u ponudi Crnu Goru raste i trenutno ih je 14.

“Crna Gora je atraktivna investiciona destinacija zbog političke i makroekonomske stabilnosti, konkurentnog poreskog sistema i niza finansijskih podsticaja”, ocijenio je Saveljić.

Prema njegovim riječima, francuski turisti u Crnoj Gori pokazuju interesovanje za takozvani “aktivni odmor” i posebno su zainteresovani za netaknutu prirodu crnogorskog sjevera, naročito ljeti.

Crna Gora i Francuska su u prošloj godini ostvarile ukupnu robnu razmjenu od 55,9 miliona eura, što je rast od 9,4 odsto u odnosu na 2017. godinu.

“Crnogorski izvoz u Francusku iznosio je 3,8 miliona eura i bio je 11,7 odsto veći, dok je uvoz od 52,1 milion eura bio na nivou od 2017. godine”, naveo je Saveljić.

On je kazao da je u robnoj razmjeni sa Francuskom ostvaren deficit od 48,3 miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 7,3 odsto.

“Ukupne strane direktne investicije iz Francuske od 2010. do prošle godine iznose 68,5 miliona EUR. Najviše je investirano tokom 2015. godine, kada su investicije iznosile 19,6 miliona eura, dok su u prošloj godini bile 5,4 miliona eura“, precizirao je Saveljić.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, Dragan Ivančević, kazao je da je francusko tržište uvijek bilo jako važno za Crnu Goru.

„Danas imamo solidnu prisutnost francuskog tržišta u Crnoj Gori. Borimo se za dobar ambijent u kojem će turistička privreda moći da valorizuje svoje kapacitete“, naveo je Ivančević.

On je dodao da je jedan od ozbiljnih limita razvoja u Crnoj Gori loša struktura smještajnih kapaciteta.

„Za hotelsko tržište treba što više hotela, jer Francuzi najviše vole da putuju na principu klupskog organizovanja. Želimo da prilagodimo našu ponudu zahtjevima francuskih turoperatora“, poručio je Ivančević.

On je neophodno da se oslušne i ono što govore francuski partneri, koji traže da početkom aprila bude pripremljena komunalna i putna infrastruktura, ali i obavljena priprema svih turističkih mjesta.

„Zainteresovani smo da prilagodimo ponudu francuskom tržištu, da stvaramo uslove za gradnju novih hotela, kako bi mogli da računamo na nove potencijale sa francuskog tržišta“, naveo je Ivančević.

Prvi savjetnik u Ambasadi Francuske u Crnoj Gori, Laurent Goncalves, kazao je da francuske veze sa Crnom Gorom rastu svake godine, stvarajući mnoge mogućnosti.

„Turizam je adut Crne Gore kako za ekonomski razvoj, tako i međunarodni pristup. Crna Gora još nije ostvarila puni potencijal u oblasti turizma i uvjeren sam da može da napreduje i dalje“, naveo je Goncalves.

Prema njegovim riječima, Francuska može da pomogne pružanjem svojih ekspertiza kako bi podstakla uspostavljanje decentralizujuće saradnje, fokusirajući se na sektor teritorijalnog ekonomskog razvoja.

„Crna Gora ima značajna sredstva, očuvanu i raskošnu prirodu i obalu, izuzetne planinske lance, jake kulinarske i enološke tradicije. Crna Gora je i stabilna zemlja što pogoduje razvoju turističke ponude“, ocijenio je Goncalves.

Crna Gora, kako je kazao, ostaje omiljena turistička destinacija za Francusku sa oko 76 hiljada posjetilaca prošle godine.

„Crna Gora mora privući više stranih investicija, mora dati posao mladim ljudima, zbog čega je neophodno ulaganje iz inostranstva“, dodao je Goncalves.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, rekao je da crnogorski turizam pravi sve bolje rezultate, s obzirom na to da je prihod od tog sektora iznosio milijardu eura.

„Taj rast možemo očekivati i naredne godine“, smatra Davidović.

On je ocijenio da bi trebalo poraditi na unaprijeđenju struktura hotelskih kapaciteta.

„Interesantno je da bilježimo rast sa emitivnih tržišta, pri čemu razmišljamo sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) kako da unaprijedimo te nastupe“, dodao je Davidović.

Gosti, prema njegovim riječima, traže uređenu destinaciju, kao i da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija.

„Treba raditi na standardizaciji usluga, kako bi one bile kvalitetne“, rekao je Davidović.

Direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić, kazala je da prosječna dnevna potrošnja francuskog gosta u Crnoj Gori iznosi 120 eura.

„Francuski turisti najviše informacije o Crnoj Gori saznaju putem interneta, a 45 odsto preko svojih rođaka i prijatelja“, rekla je Radak Kukavičić.

Prema njenim riječima, aviopovezanost i kvalitet ponude preduslov su za dolazak gostiju u Crnu Goru.

Profesor na Fakultetu za biznis i turizma Budva, Ivo Županović, saopštio je da Budva čini preko 40 odsto turističkog prometa.

„Kada su u pitanju noćenja, preko 50 odsto ukupnog broja čine Srbija i Rusija, dok je francusko tržište, koje je jako zahtjevno, na nivou od 2,6 odsto“, naveo je Županović.

On je ocijenio da Crna Gora mora da se razvija u domenu aviodostupnosti.

„Takođe, moramo jačati privatni smještaj. Ja se zalažem za model difuznih hotela, jačanje osnovnih smještajnih kapaciteta kroz modele transformacije difuznih, integralnih i kondo hotela, da se stanogradnja konvertuje u hotelski kapacitet“, rekao je Županović.

To bi, kako je dodao, podiglo ukupan nivo smještajnih kapaciteta.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, ocijenio je da postoji problem dostupnosti i samopouzdanja.

„Danas je Crna Gora spremna da primi najizbirljivijeg gosta i da ga isprati zadovoljnog“, rekao je Radulović.

On je naveo da francuski turisti dolaze u predsezoni, pogotovo kroz sindikalna putovanja velikih kompanija, a slabo individualno.

„Moramo da radimo sa individualcima i napadamo tržište preko socijalnih mreža. Siguran sam da je Francuskoj Crna Gora idealna destinacija“, kazao je Radulović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Skywalker
31.07.2021-19:44 19:44

Uvedite prvo ponovo avionsku liniju Pariz – Podgorica, pa onda pricajte o prilagodhavanju francuskom trzistu!!