Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Iskustva Kine dragocjena u zelenoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji

Održan sastanak potpredsjednika Privredne komore Pavla D. Radovanovića sa ambasadorkom Jiang Yu, koja je specijalna predstavnica za saradnju Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope

Digitalna transformacija i cirkularna ekonomija predstavljaju oblasti u kojima Kina i Crna Gora mogu u narednom periodu uspostaviti snažniju saradnju, ocijenjeno je tokom sastanka potpredsjednika Privredne komore Pavla D. Radovanovića sa ambasadorkom Jiang Yu, koja je specijalna predstavnica za saradnju Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope.

“Potpredsjednik Radovanović, predstavljajući ambasadorki krovnu asocijaciju crnogorske privrede, istakao je njen značajan doprinos unapređenju biznis ambijenta, povezivanju privrednika sa međunarodnim partnerima, internacionalizaciji poslovanja i edukaciji. Ukazao je na dobru saradnju sa Kinom u prethodnom periodu, koja je rezultirala kvalitetnim regionalnim inicijativama i sporazumima sa privrednim komorama Pekinga i Šangaja, kao i u okviru 16+1”, saopšteno je iz Privredne komore.

Potpredsjednik je izrazio očekivanje da će naredne godine biti održana šesta sjednica Mješovite komisije Crne Gore i Kine, te da će biti potpisani sporazumi o saradnji dvije države, između ostalog, u oblastima cirkularne ekonomije i digitalne transformacije.

“Siguran sam da će potpisivanje i primjena tih sporazuma značajno koristiti potpisnicama, a posebno Crnoj Gori. U dijelu zelene energije postoji veliki potencijal i iskustvo kineskih kompanija bilo bi veoma značajno”, kazao je Radovanović.

Ambasadorka Jiang Yu istakla je da veoma cijeni ulogu Privredne komore Crne Gore u povezivanju kompanija dvije države i privlačenju kineskih investicija.

“Cilj ovog sastanka je da vidimo kako možemo dati dodatan vjetar u leđa saradnji naših privreda”, kazala je Jiang Yu.

Prema njenim riječima, obje države postavljaju kao prioritet budućeg razvoja zaštitu životne sredine i tu postoji prostor za jačanje partnerstava.

“U razvoju vjetroparkova vidim veliki potencijal za saradnju”, kazala je ambasadorka, te istakla da je neophodno i potpunije valorizovati resurse Luke Bar, te unaprijediti saobraćajne veze unutar CEI regiona, kao i sa Kinom. To će doprinijeti većoj posjeti turista iz te države, ali smatra i da region treba da osmisli jedinstveni turistički proizvod koji će ponuditi kineskom tržištu.

Sagovornici su ocijenili da naredni forum malih i srednjih preduzeća Kine i CEI u Guangzhou i EXPO u Ningbou predstavljaju veoma značajne događaje i prilike za uspostavljanje veza među kompanijama na konkretnim projektima i promociju crnogorskih proizvoda.

Ona je pozvala crnogorsku državnu i poslovnu delegaciju da uzmu učešće u ovim skupovima, što će ujedno biti prilika za razgovore sa predstavnicima nove kineske vlade.

“U radu sastanka učestvovali su savjetnica predsjednice Privredne komore Ljiljana Simović, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Jelena Adžić, ekonomski i trgovinski savjetnik Bao Shunqing, te prvi i drugi sekretar Wu Shutao i Deng Cong”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve