Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

PKCG: Hitno rješavati izazove krize, omogućiti nesmetano poslovanje kompanija

Skupština Privredne komore Crne Gore poručila je da je našoj državi što hitnije potrebna funkcionalna Vlada koja će osigurati rješavanje izazova sa kojima se suočava poslovna zajednica usljed aktuelne krize zbog rata u Ukrajini

Skupština Privredne komore Crne Gore poručila je da je našoj državi što hitnije potrebna funkcionalna Vlada koja će osigurati rješavanje izazova sa kojima se suočava poslovna zajednica usljed aktuelne krize zbog rata u Ukrajini.

“Članovi Skupštine su apostrofirali da inflatorna kretanja, odnosno rast cijena ugrožava poslovanje u više sektora. Poseban problem su ugovori sklopljeni u okviru sistema javnih nabavki, a koji ne dozvoljavaju promjenu cijena u skladu sa njihovim rastom na tržištu, već se shodno Zakonu cijena može uvećati za najviše 20 odsto. Privrednici su se saglasili da se ovo pitanje mora rješavati što hitnije, kako bi se omogućilo dalje nesmetano poslovanje kompanija”, saopšteno je nakon današnje sjednice PKCG.

Ističe se da su članovi Skupštine potencirali i izazov nedovoljnih zaliha pojedinih roba, koji već danas predstavlja upozorenje u pogledu snabdjevenosti tržišta najvažnijim proizvodima, naročito onim u okviru roba široke potrošnje.

“Komora će se u narednom periodu snažno angažovati na afirmaciji i prezentaciji crnogorske privrede. U posebnom fokusu će biti promovisanje naše turističke destinacije kako bi se dodatno iskoristili potencijali koje nude regionalno i turistička tržišta Sjeverne i Zapadne Evrope. Promotivne aktivnosti će obuhvatiti i nosioce žiga Dobro iz Crne Gore, a već u aprilu će biti pokrenuta kampanja koja će doprinijeti njihovoj daljoj afirmaciji”, navode iz PKCG.

Osim toga Skupština je usvojila Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj ove asocijacije za 2021. godinu, uz opšte prihvaćeni komentar da tekuća godina treba da se iskoristi za još snažnije marketinške i promotivne aktivnosti jer one doprinose rastu domaće privrede i predstavljaju osnovu za kvalitetnu promocijudomaćih proizvoda i usluga. Donijete su odluke o izboru članova Upravnog odbora, odbora udruženja špeditera, te bankarstva, drugih finansijskih organizacija i osiguranja.

“U Izvještaju o radu navedene su aktivnosti kojima je Komora, tokom prethodne godine, značajno doprinosila unapređenju poslovnog ambijenta, ublažavanju posljedica krize uslovljene pandemijom kovida-19, te donošenju mjera podrške građanima i privredi. Podsjećamo, Komora je pripremila analize poslovanja crnogorske privrede u 2021 i poreskog opterećenja rada u regionu. Inicirala je unapređenje pravnog okvira u cilju otklanjanja ograničenja u poslovanju i jačanja konkurentnosti privrede. Sa sjednica odbora udruženja, grupacija i koordinacionih odbora upućene su inicijative, između ostalog, za: povećanje limita državne pomoći, smanjenje poreskog opterećenja rada, proširenje liste ugroženih djelatnosti za ostvarivanje prava podrške iz V paketa mjera podrške privredi i građanima, državnu pomoć prevoznicima u drumskom saobraćaju, produženje privremenog ograničenja izvoza šumskih drvnih sortimenata, izmjena Zakona o PDV-u i drugo”, stoji u saopptenju PKCG.

Predstavnici sektora su organizovali i učestvovali na oko 80 različitih sastanaka u cilju rešavanja aktuelnih problema u privredi koji su nastali zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti usljed pandemije COVID-19, te učestvovali u radu raznih radnih grupa, komisija, projekata i sl.

Komora je tokom 2021. godine radila na implementaciji 24 projekata iz 12 programa, organizovala 80 edukativnih skupova sa više od 5000 učesnika, brojne međunarodne susrete, te izdala 1508 dokumenata.

Sjednicu je vodio predsjednik Skupštine Vojo Banović, a u radu su, pored članova, učestvovali predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, potpredsjednik Pavle D. Radovanović i generalni sekretar Mitar Bajčeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve