Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

PKCG će raditi strategiju razvoja firmama kojima je potreban rast

Implementacijom projekta Trilateralna spremnost za promjene Interact 4.0, koju je počela Privredna komora, izradiće se strategija razvoja za preduzeća kojima je potreban rast zasnovan na bržoj i efikasnijoj organizaciji resursa.

Implementacija projekta počela je prvim sastankom projektnih partnera koji je održan sredinom jula u Tirani.

Domaćin skupa je bila Unija trgovinsko-industrijskih komora Albanije, kao vodeći partner na projektu čije je finansiranje odobreno iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU) u okviru Programa trilateralne prekogranične saradnje Italija-Crna Gora-Albanija.

“Osnovni proizvod projekta biće izrada strategije razvoja za preduzeća kojima je potreban rast zasnovan na bržoj i efikasnijoj organizaciji resursa i kreiranju novih vrijednosti i poslovnih modela koji odgovaraju potrebama potrošača”, rekli su iz PKCG agenciji Mina-business.

Projekat, kako se dodaje, predviđa izradu strategije konsolidacije za preduzeća koja moraju osnažiti tržišnu poziciju prije korišćenja tehnologija četvrte generacije za sticanje konkurentske prednosti.

“Predviđene aktivnosti i rezultati projekta Interact 4.0 odražava i partnerstvo uspostavljeno na njegovoj realizaciji, koje pored privrednih komora Crne Gore, Albanije i Barija i Centra za promociju ekonomije i preduzetništva iz Drača, čine i Fakultet za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran iz Podgorice i Fakultet za inovativno inžinjerstvo Univerziteta u Salentu iz italijanske regije Pulja”, rekli su iz Komore.

Tehnologija četvrte generacije podrazumijeva efektivno spajanje teorije i praktične primjene znanja u informacionom okruženju, dok je budućnost poslovne edukacije i poslovnog uspjeha u sistemskom školovanju za digitalnu ekonomiju.

“Izradi tih strategija rasta preduzeća će prethoditi sveobuhvatna analiza i klasifikacija preduzeća prema predloženim indikatorima. Na osnovu rezultata prvog istraživanja obaviće se makro-sektorska klasifikacija preduzeća na osnovu ekonomskih indikatora spremnosti za inovacije”, precizirali su iz PKCG.

Istraživanja će, kako se dodaje, obuhvatiti identifikaciju nedostajućeg kadra za potrebe razvoja preduzeća, posebno u oblasti informacionih tehnologija kod preciznih soft vještina.

“To je čitav jedan dijapazon zanimanja koji nedostaje, ali mora se tačno znati šta u kojim gradovima i opštinama nedostaje da bi se u saradnji sa univerzitetima inicirala izrada novih obrazovnih profila. Preduzeća iz razvijenih proizvodnih sektora u Italiji uz izvještaj završnog računa predaju i elektronski upitnik sa prognozom kadra, odnosno upisuju kakvim ljudskim resursima trenutno raspolažu, a koji im nedostaju”, naveli su iz PKCG.

Uspješno sprovođenje projekta, kako smatraju, zahtijeva izradu sveobuhvatne komunikacione strategije, za čiju izradu je zadužena PKCG. Strategija je usmjerena prema malim i srednjim preduzećima i njihovom širem uključivanju u projektne aktivnosti i informisanju o benefitima koje mogu ostvariti kroz mogućnosti internacionalizacije koje im se otvaraju učešćem u projektu.

“Projektom je predviđeno osnivanje zajedničke kancelarije za podršku preduzećima u planiranju investicija u procesu digitalizacije koja će se oslanjati na pozitivna iskustva rada takvih centara za tehničku podršku u Italiji”, dodali su iz PKCG.

Oni su naveli da je predviđena izrada studije izvodljivosti za eleboraciju i razvoj sistema koji podržavaju tehnologije 4.0. na osnovu analize postojećeg pravnog i tehnološkog okvira kako bi se omogućila efikasna primjena predviđenih programa obuke, vodiča i primjera dobre prakse preduzeća i makro-sektora u Italiji koja su kroz digitalnu transformaciju ostvarili svoj puni potencijal.

“Budućnost poslovne edukacije i uspjeha, uopšte, je u prihvatanju suštine i stila preduzeća budućnosti, zakoračenje u promjene i izazov”, zaključili su iz PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve