Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Apel članovima Socijalnog savjeta-još jednom provjeriti sve aspekte donošenja opšteg kolektivnog ugovora

Iz medijskih napisa, ističu, može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80 odsto za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme

Povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora, u javnosti su se mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se, kako navode iz Privredne komore Crne Gore, iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o njima. S tim u vezi, saopštavaju da će se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To će, navode u PKCG, činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora.

“Želimo da ukažemo da tekst Opšteg kolektivnog ugovora nije dostupan privredi, što samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga, a u vezi sa čijim donošenjem smo jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori”, navodi PKCG.

Iz medijskih napisa, ističu, može se zaključiti da će nakon potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80 odsto za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme.

“Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize”, navodi PKCG.

Ističu da Privredna komora ni u čemu ne želi da ospori zahtjeve sindikata, jer je zaštita prava radnika i interes privrednika.

“Međutim, upravo iz ovih razloga, želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta”, navodi PKCG.

S tim u vezi, pozivaju da se, u vezi sa gore navedenim činjenicama, povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bi dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

“U Komori vjerujemo da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj. Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora. Cijenimo da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima”, zaključuju iz PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve