Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Petričević: Cigarete popisane, radim po zakonu

Petričević je kazala da su cigarete u Luci Bar popisane, ali nije mogla da precizira o kojim količinama se radi

Vršiteljka dužnosti Uprave prihoda i carina (UPC) Milena Petričević navela je da nema saznanja o tome kada će Vlada donijeti odluku o njenoj smjeni. Poručila je i da je radi sve po zakonu, te da je spriječila dalji šverc cigareta i možda na taj način, kako kaže, nekome stala na žulj. Ona je u emisiji “Link” Radija CG kazala i da su cigarete u Luci Bar popisane, ali nije mogla da precizira o kojim količinama se radi.

“Radi se o ne velikim količinama”, kazala je Petričević i dodala da precizne podatke može naknadno dostaviti.

Ona je kazala da je to sad jedna uređena zona, i da se radi o krađama cigareta o čemu se ranije ćutalo.

“Cigarete su ranije izlazile preko carinske rampe sa fiktivnim papirima, to od kad sam ja nije više moguće. Zato što taj službenik gubi službu, ako se to desi. Sve se to ranije znalo, ali niko nije govorio. Možda je “žulj” i u samoj Upravi prihoda i carina, možda sam, stala na put nekome od mojih ambicionih kolega”, poručila je Petričević.

Ona je u emisiji “Link” Radija CG nevala da je neshvatljivo da bude smijenjen neko ko radi za opšte dobro.

“Mojim odnosom prema odluci Vlade, danas imamo u Luci Bar popisane cigarete, imamo identifikovane lokacije u Luci Bar sa tačnim nazivima vlasnika. Danas imamo primjenu našeg carinskog informacionog sistema u okviru kojeg se vrši unos svih podataka – uvoza, izvoza tranzita i vlasništva nad tom robom, odnosno cigaretama”, navela je Petričević.

Upitala je da li je to problem.

“Da li je to žulj, da li su cigarete žulj, da li je kokain u Luci Bar žulj. Da li su poreski obveznici koji su imali određene preferencije da im se ne kativira po zakonu blokada računa za izvjesni preveliki poreski dug, da li su to žuljevi, da li ja zbog toga treba da budem smijenjena. Ja vam moram reći da je svaka odluka koju sam donijela bila u skladu sa zakonom”, poručila je Petričević.

Petričević je ponovila da joj je ministar finansija Milojko Spajić 9. marta tražio ostavku i rekao tada, da je mnogima stala na žulj.

800 miliona naplaćenih prihoda za četiri mjeseca

“Zatečena sam bila, moji rezultati i rezultati mojih kolega kažu da na današnji dan imamo 800 miliona naplaćenih prihoda za četiri mjeseca mog mandata, od 21. oktobra 2020.”, poručila je Petričević.

Govoreći o rezultatima njenog rada, navela je da je za januar i februar plan naplate poreza premašen za 37 miliona eura. Podsjetila je i na zapljene kokaina i cigareta.

“Imali smo dvije krađe, možda sam trebala da ih ne učinim javnim, da prećutim da su se desile”, navela je Petričević. Podsjetila je da je tim povom suspendovala neke radnike Uprave prihoda i carina.

Kaže i da je zahtijevala da se cigarete izmjese na bezbjednu lokaciju, ta lokacija je sada Luka Bar.

“Veliki su pomaci napravljeni”, navela je Petričević i ponovila da nije bilo progovora na njen rad.

“Kao što znate ja ostavku nijesma podnijela i izazvala ovo što se kasnije desilo u medijima. Na tom sastanku nije bilo prigovora na moj rad”, poručila je Petričević.

Ona je poručila i da je u slučaju dodjele koncesije za igre na sreću radila u skladu sa zakonom.

“Nije nekome oprošteno dva miliona eura, zato što je taj koncesionar 2016. ugovorom dobio koncesiju na pet godina, a zakon mu omogućava da je dobije i do 10 godina. Tada nije platio jednokratnu naknadu. Iako je novina u odnosu na konkurs iz 2005. i u odnosu na zakon koji je bio važeći 2009, da je obavezna jednokratna naknada od dva miliona. Raniji zakon je predviđao samo fiksnu godišnju naknadu. Sve su ovo argumenti, zbog kojih ja, osim u isključivo zakonom sprovedenom postupku nisam htjela preduzeti bilo koju aktivnost van svojih nadležnosti”, poručila je Petričević.

Premijer me predložio za nagradu, sredstva neću primiti

Povodom medijskih navoda da je sebe nagradila sa 4.215 eura (tri mjesečne neto plate) uz još 11 službenika povodom uspješne akcije otkrivanja i zapljene narkotika u prethodna tri mjeseca, Petričević kaže da nikakav novac po tom osnovu nije dobila i poručuje da ta sredstva neće primiti.

“Nisam sebe častila, ni nagradila, nisam sebe ni predložila za nagradu, to premijer može da potvrdi jer je sve dokumentovano”, navela je Petričević.

Kaže da je dostavila spisak 11 kolega koji su u pet akcija zaplijenili oko tonu i po nedozvoljenih suspstanci, bez međunarodne pomoći.

Istče i da je premijer Zdravko Krivokapić rekao da nje nema na spisku radnika koji treba da budu nagrađeni.

“Tu smo imali oprečna mišljena, jer je premijer bio stava i mišljenja da sam ja, kao neko ko rukovodi i bira tim, jednako zaslužna za postignute rezultate. Vjerovatno jesam, ali i dalje ne smatram da ne treba da primim bilo kakvu nagradu, jer je to moj posao”, poručila je Petričević.

Kazala je i da do danas nije nikakav novac primila.

“Ta sredstva su i dalje na računu, obezbijeđena zaključkom Vlade, ja čekam da to bude realizovano. Ako, u proceduri bude i na moj račun preusmjeren iznos od tri zarade, ja ta sredstva neću primiti”, poručila je Petričević.

Ona je saopštila i da uz saglasnost direktora Uprave policije i dalje ima lično obezbjeđenje.

“Čini mi se da sada kada su aktuelizovani ovi žuljevi, da mi je više nogo ikada potrebno”, zaključila je Petričević.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kohug
24.03.2022-17:18 17:18

Pusite li krijuci