Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Perunović: U borbi protiv klimatskih promjena, najveći izazov za Crnu Goru biće obezbjeđivanje pravedne tranzicije

Tokom sastanka predstavljene su trenutne aktivnosti i planovi u pogledu pravedne tranzicije te inicijative, kojima je pristupila Crna Gora, uključujući i pregled porasta obima investicija za razvoj energetske infrastrukture

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović je u okviru COP26, globalne konferencije o klimatskim promjenama koja se održava u Glazgovu, održao je sastanak sa predstavnicom tima Vlade Velike Britanije za energetsku tranziciju, Hanom Chambers, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, sastanku su prisustvovale i savjetnica premijera za urbanizam, Ana Samardžić i v.d. generalne direktorice Direktorata za EU integracije, međunarodnu saradnju, i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Jovana Žarić .

Tokom sastanka predstavljene su trenutne aktivnosti i planovi u pogledu pravedne tranzicije te inicijative, kojima je pristupila Crna Gora, uključujući i pregled porasta obima investicija za razvoj energetske infrastrukture.

Naglašeno je, kako su saopštili, i da su investicijama podržane aktivnosti za prekogranično upravljanje rizikom od poplava, rast zelene ekonomije i poboljšanja energetske efikasnosti. Razvoj obnovljivih izvora energije postavljen je kao prioritet za naredni period u skladu s međunarodnim obavezama. Iz tog razloga, istaknuto je da se dodatne veće investicije planiraju i već sprovode u cilju razvoja ovog sektora, a bilo je riječi i o inicijativama Aliance Coal i pristupanja platforme u okviru Energetske zajednice.

Foto: MKI
Foto: MKI

,,U predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da se obezbijedi pravedna tranzicije. To u praksi znači razvoj novih industrija i otvaranja novih radnih mjesta a tu, pored svega prethodno navedenog, očekujemo stručnu i svaku drugu pomoć od naših međunarodnih partnera, uz osiguranje stabilnog snabdjevanja električnom energijom”, istakao je Perunović.

Dodao je da je, trenutno, Crna Gora zemlja sa niskim emisijama gasova sa efektom staklene bašte po glavi stanovnika – 1,8 tone CO2 , dok na globalnom nivou emituje svega 0.009 odsto.

“Ipak, ona preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, kako bi promovisala zeleni rast i snažan ekonomski oporavak. Među prvima na Balkanu je povećala svoju posvećenost smanjenju emisija i ubrzanju koristi od čiste energije, čiste tehnologije i čistog rasta”, naveo je Perunović.

Prethodno pomenuto jasno implicira da je prisutvo delegacije Vlade Crne Gore od izuzetnog značaja tokom čitavog trajanja konferencije COP26 i predstaviće izuzetnu priliku da se prezentuju zalaganja i napori koje ulaže Crna Gora na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi doprinijela globalnoj borbi protiv klimatskih promjena,

“Posebno je naglašen značaj razmjene znanja i iskustva, ekspertize u pogledu pravedne tranzicije, gdje Crna Gora računa na podršku UK kao pouzdanog partnera, uz naglašavanje značaja uspostavljanja dijaloga svih integralnih grupa, vlade, privatnog sektora, NVO, šire društvene zajednice, u pogledu kreiranja politika za pravednu tranziciju, uključujući i uvođenje takse na emisije CO2 – carbon pricing”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve