Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Perunović: Neopravdan strah od ekoloških incidenata

Sam postupak istraživanja izaziva kod dijela javnosti strah od eventualnog izlivanja nafte u Jadransko more

Strah od ekoloških akcidenata u slučaju eksploatacije nafte u crnogorskom podmorju je neopravdan, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović i dodao da je konzorcijum Eni Novatek u istražnoj fazi primijenio tri najsavremenija sistema zaštite.

Italijansko-ruski konzorcijum Eni Novatek je prije dva dana počeo istražno bušenje u crnogorskom podmorju, koje će biti okončano najkasnije u septembru. Tada će biti poznato i da li su otkrivene količine nafte i gasa dovoljno isplative za eksploataciju.

Sam postupak istraživanja izaziva kod dijela javnosti strah od eventualnog izlivanja nafte u Jadransko more, prenosi portal RTCG.

Perunović je, gostujući u Emisiji za pomorce Radija Crne Gore, govorio i o zaštitnim mjerama koje sprovodi koncesionar i Crna Gora kako bi se na minimum svela mogućnost ekološkog akcidenta.

Perunović, koji je inače i ekspert u oblasti istraživanja ugljovodonika, kaže da je italijansko-ruski konzorcijum u ovoj istražnoj fazi primijenio tri najsavremenija sistema zaštite.

“Konstantna kontrola isplačnog fluida, to je prvi nivo odbrane. Blowout preventer, to je zaštitni mehanizam koji se nalazi na vrhu same bušotine, zaštini ventil koji može da izdrži značajno veći pritisak od pritiska koji očekujemo u samom ležištu i treća mjera zaštite koja se vrlo rijetko primjenjuje i koja je dosta skupa je takozvani circulating head”, kazao je Perunović.

On je objasnio da su svi eko incidenti prilikom istraživanja i eksploatacije posljedica disbalansa pritiska unutar depozita nafte i gasa i cijevi za bušenje.

Uz već spomenutu konstantnu cirkulaciju fluida koja sprečava nagle promjene pritiska, veoma važan je sigurnosni ventil koji se nalazi na istražnoj platformi.

“Uz daljinsku kontrolu, ako ona ne radi kako treba, vi možete uvijek ručno da zatvarate te ventile koji izoluju bušotinu maksimalno”, naveo je Perunović.

Dodatni vid obezbjeđenja Crna Gora ima i kroz saradnju sa Evropskom agencijom za pomorsku sigurnost.

“Tu imamo 24-satno praćenje našeg mora, koje nam obezbjeđuje Emsa, u svakom trenutku se registruje eventulano izlivanje nafte u more”, naveo je Perunović i dodao da i Crna Gora ima svoju operativu sa kojom može reagovati u slučaju manjih izlivanja nafte.

A da će sve proteći bez ekoloških incidenata svojom desetine milijardi vrijednom imovinom garantovala je kompanija Eni.

“Ono gdje smo se kao država i partner obezbijedili jeste to da je Eni – Novatek konzorcijum preuzeo na sebe da u slučaju bilo kakve ekološke havarije najkasnije u 24 sata reaguje na saniranju posljedica. U slučaju negativnih strana konzorcijum se obavezao da će svom svojom imovinom biti spreman da nadoknadi kako štetu državi, tako i svim trećim licima”, naveo je Perunović.

On je kazao da se u oblasti istraživanja nafte i gasa konstantno unapređuju tehnika i sigurnosni protokoli, tako da nije neobično i da se nafta pokušava naći čak i u rezervatima prirode.

“U Jadranskom moru, u vodama Hrvatske i Italije postoji izbušeno više od 1,5 hiljada bušotina. Albanija vrši bušenja, Grčka, Kipar, Norveška, Velika Britanija, čak i Njemačka vrši bušenja u okviru svojih nacionalnih parkova”, naveo je Perunović.

Ukoliko se otkriju za eksploataciju isplative količine nafte i gasa Crna Gora bi, kao partner u projektu, prihodovala od 62 do 68 odsto ostvarenog profita.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve