Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Perović: Propuštamo priliku da se predstavimo na najvećoj smotri dostignuća

''Upravo ovih dana kada svjedočimo brojnim čestitkama sa svih adresa za plasman naših -lavica- na Olimpijskim igrama u Tokiju, prethodno i plasman vaterpolista, dolazi do otkazivanja učešća Crne Gore na predstojećem EXPO-u u Dubaiju''

Savremeni svijet, pored puno drugih važnih stvari, posebno obilježavaju dva velika događaja. Održavaju se svake četiri, tj. pet godina. Prvi su Olimpijske igre, a drugi Svjetska izložba World EXPO. I upravo ovih dana kada svjedočimo brojnim čestitkama sa svih adresa za plasman naših -lavica- na Olimpijskim igrama u Tokiju, prethodno i plasman vaterpolista, dolazi do otkazivanja učešća Crne Gore na predstojećem EXPO-u u Dubaiju – kaže za Pobjedu nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador Branko Perović dodajući da su uz brojne i zaslužene čestitke našim sportistima ističe da su ponos nacije i njeni najbolji ambasadori.

Zaboravlja se, istovremeno, od donosioca odluke o otkazivanju učešća na EXPO-u, i upravo propušta istovjetna prilika da se na najvećoj svjetskoj smotri univerzalnih dostignuća ljudske civilizacije predstavi država Crna Gora – kaže Perović.

Podsjećanje

On podsjeća da je prvo učešće, onda Knjaževine Crne Gore bilo je u Liježu (Belgija) davne 1905. godine

– Belgijski suveren lično je posjetio (maleni) paviljon Crne Gore, odajući počast crnogorskoj odluci da, u nimalo zavidnoj ekonomskoj situaciji, uzme učešća na Svjetskoj izložbi i učini zemlju vidljivijom – podsjeća Perović.

Navodi da je još od osnivanja Međunarodnog biroa za izložbe 1844. godine i prve izložbe u Londonu 1855, do današnjih dana, Svjetska izložba, smotra ukupnih civilizacijskih dostignuća, mjesto kulturne razmjene i nacionalnog brendiranja.

– Otkazivanje našeg učešća na tako prestižnoj adresi, velikom međunarodnom bizis i saobraćajnom čvorištu znači propuštanje prilike da se Crna Gora predstavi milionskom auditorijumu posjetilaca iz svih društvenih sfera – tvrdi Perović.

Organizatori su, kaže on, prije početka pandemije računali na 27 miliona posjetilaca.

– Izvjesno je da će pomjeranje za period u kojem se očekuje mogućnost mnogo jednostavnijih putovanja, dovesti veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta. Uobičajeno je da gotovo sve zemlje članice Ujedinjenih nacija uzimaju učešća na manifestacijama ove vrste od najvećih i najbogatijih pa sve do zemalja veličine San Marina koja je deset puta manj od Crne Gore. Naše ponovno učešće na EXPO dogodilo se poslije obnove nezavisnosti, u Šangaju 2010. godine – navodi Perović.

Na poseban poziv kineskih organizatora, dodaje naš sagovornik, i uz izdašnu podršku, Crna Gora je u zadnji čas, sa velikim zakašnjenjem u odnosu na druge zemlje učesnice, uspjela da organizuje učešće i zasluži pažnju za način prezentacije kulturnih dobara, turističkih i drugih potencijala.

– O tome najrječitije svjedoči podatak da je naš paviljon posjetilo skoro 2,5 miliona posjetilaca. Mnogi od njih su, pošto su se prvi put sreli sa zemljom neobičnog imena (u kineskoj transkripciji) u međuvremenu kao turisti posjetili Crnu Goru, sa izgledima da ih bude sve više – navodi Perović.

Poučeni iskustvima sa tog i narednog EXPO-a u Milanu 2015. godine, Crna Gora je, kaže, još u toku njegovog trajanja, već 2015. prijavila učešće organizatoru naredne smotre u Dubaiju potpuno svjesna činjenice da su učešća na toj manifestaciji najbolja prilika za nacionalnu promociju.

– Složen i obiman posao prezentacije države na tako prestižnoj smotri, podrazumijeva dugotrajne i ozbiljne pripreme, sa svih aspekata prezentacije (političko – diplomatska, ekonomska, kulturna, organizacija Nacionalnog dana i drugih eventa) uz more tehničko – logističkih detalja. Sve po standardu i normama zemlje domaćina – tvrdi Perović.

Imajući, dakle, potpun uvid u složenost ove vrste organizacije, sa zadovoljstvom, je kaže, prihvatio poziv da uzme učešća u radu veoma kvalifikovanog žirija koji je već krajem 2018. trebao da izabere najbolje idejno rješenje od pristiglih 25 radova, na međunarodnom konkursu.

– Nakon izbora, prešlo se u sljedeće faze priprema, koje su povjerene ekipi sjajnih mladih ljudi, koji su trebali sa organizatorima da usaglase sve pojedinosti od tehničko – bezbjednosnih do pravnih i carinskih. Logično, prema predviđenoj proceduri, raspisan je i tender za najpovoljnijeg izvođača Paviljona, čije je idejno rješenje prethodno prihvatio organizator. Onda je uslijedila pandemija, pomjeranje početka EXPO-a i, na kraju otkaz učešća. Najmanje očekivan, iz puno razloga – ističe Perović.

Najprije, naglašava on, dovodi se u pitanje kredibilitet naše zemlje i njenih institucija čiji su predstavnici od formiranja nove izvršne vlasti, u više navrata sagovornicima iz UAE potvrdili da će Crna Gora učestvovati na ovogodišnjem izdanju EXPO-a, poštujući međunarodno preuzetu obavezu.

Prestiž i vidljivost

– Takođe, jedan od dominantnih postulata u međunarodnoj politici, predočen od istih struktura vlasti, poseban akcenat stavlja na ekonomsku diplomatiju. Ako, dakle, postoji mjesto i prilika za realizaciju takvog nauma, onda je to učešće na Svjetskoj izložbi, u neprekidnom trajanju od 180 dana. Na kraju, ponovo poređenje sa Olimpijskim igrama. Nikako se, naime, ne postavlja pitanje

hoće li se ili ne učestvovati, nego se teži učešću što više disciplina uz ostvarenje norme ili kvalifikacijama. I svi ističu da je to važno zbog nacionalnog prestiža i vidljivosti. Sasvim jasno i logično. Zato se o tome stara Nacionalni olimpijski komitet – kaže Perović.

A kako je to sa EXPO-om objašnjava:

– U brojnim državama postoji Nacionalno tijelo o realizaciji izvjesnih nastupa na Svjetskoj izložbi, neovisno o zemlji domaćinu. Upravo zato se već zna da će naredni EXPO 2025. biti u Osaki (Japan), a da se za organizaciju onog 2030. godine nadmeću (za sada) Busan (Republika Koreja) i Moskva.

Veoma ga žalosti da se ovim otkazom prekida novoustanovljena praksa da Crna Gora stalnim učešćem na Svjetskoj izložbi radi na svojoj vidljivosti i na promociji nacionalnog brenda u svim aspektima.

– To bi bila sama suština ekonomske diplomatije – kaže Perović i poručuje na kraju:

– Možda se stav o učešću na EXPO-u zato promijeni i prije nego Moskva dobije eventualnu organizaciju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve