Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović: Pravda za bivše radnike

Ne treba podsjećati, smatra on, da je Milojko Spajić bio ministar rada i socijalnog staranja i da za vrijeme svog mandata, kaže, ''nije čak ni pomenuo položaj obespravljenih, bivših radnika, da je Dritan Abazović javno vrišio pritisak na Privredni sud da donosi odluke protivne Zakonu o stečaju''

Svjedoci smo perioda tranzicione devastacije, otimačine društvene imovine koja je kao posledicu ostavila hiljade bivših radnika obespravljenih i prepuštenih na nemolost insitucijama, Miljan Perović, bivši radnik Montenegro Airlinesa i poslanički kandidat koalicije “Mi možemo za građansku Crnu Goru”.

“U svim slučajevima scenario je bio isti, kompanija bi po pravilu zapala u finansijske dubioze lošim odlukama upravljačkih struktura, da bi nakon istoga uslijedio stečaj ili prodaja kroz sumnjive privatizacije, čime bi nekada državni giganti prelazili u vlasništva pojedinaca ili fondova”, saopštio je Perović.

Kao posljedica toga, navodi on, ostalo je da su radnici kao povjerioci “ostali bez pripadajućih zarada, nepovezanog radnog staža, i alternative da nađu posao u struci”.

“Samo neke od njih su: Radoje Dakić, solana Bajo Sekulić, HTP Boka, rudnici Boksita, Metalac, vunarski kombinat Vunko, fabrika mineralne vode Rada, Obod kao i brojna druga preduzeća zaključno sa Montenegro Airlines-om. Bivšim radnicima koji su prevareni od strane poslodavca ostavljena je mogućnost da kroz stečajni postupak ostvare svoja prava”, dodao je Perović.

Stečajevi su se po njegovim riječima, “bezrazložno odugovlačili, imovina propadala i kao takva rasprodavana je u bescijenje, a radnici iz stečajne mase nijesu mogli naplatiti svoja potraživanja”.

“Nakon završenog stečaja, a bez obeštećenja radnika zakonska je mogućnost tužba prema vlasniku koja se takođe svjesno i tendenciozno odugovlačila, poznat je slučaj bivših radnika Radoja Dakića koji je nakon 30 godina stigao do Strazbura. Nažalost, veliki broj radnika nije dočekao pravdu. Ako su u prethodnih 30 godina državom upravljale partije sa prefiksom koji podrazumijeva zaštitu socijlnih prava DPS i SDP, a nakon promjene vlasti 2020. i „osvježenja“ na vlast su dominantno došle partije sa neoliberalnom politkom PES, URA, Demokrate koje su nastavile sa višedecenijskom praksom svojih prethodnika bez trunke empatije prema problemima bivših radnika”, istakao je Perović.

Ne treba podsjećati, smatra on, da je Milojko Spajić bio ministar rada i socijalnog staranja i da za vrijeme svog mandata, kaže, “nije čak ni pomenuo položaj obespravljenih, bivših radnika, da je Dritan Abazović javno vrišio pritisak na Privredni sud da donosi odluke protivne Zakonu o stečaju”.

“Na kraju kada koalicija Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru bude konstituent nove vlasti i parlamentarene većine zalagaće se za sistemska zakonska rješenja koja će omogućiti svim bivšim radnicima ostvarenje svojih dugo čekanih prava jer, ih u prethodnom periodu država nije štitila i ako su bivši radnici ujedno i građani Crne Gore”, zaključio je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mira
31.05.2023-23:24 23:24

Koliko je radnika u CG ostalo bez posla i niko im se godinama ni okrenuo nije. Ovakav odnos ni zarobljenici u ratu nisu dobijali. Da ih otavljaju bez hrane i vode i bez kreveta. Znaju djeca tih radnika dobro sta znaci kada se neko za njih zauzme. Hvala Vam

Primorac
31.05.2023-23:27 23:27

Pravda je lako dostizna ako ima nekoga ko moze da se za nju izbori. Vi kao bivsi radnik dobro znate kako je pravda na dohvat ruke ali ako ima neko da se zauzme za vas. Sta su uradili funkcioneri vlasti i opozicije osim sto su se prepucavali preko vasih i nasih ledja ??? NISTA ,e zato kad oni ne mogu, MI MOZEMO nesto ;) samo naprijed,uz vas sam