Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Perović: Penzije ove godine veće dva odsto (VIDEO)

Penzije će u 2019. biti veće dva odsto, odlučio je Upravni odbor Fonda PIO. Direktor Dušan Perović za Radio Crne Gore saopštio je da će to uvećati izdvajanja iz budžeta Fonda, za osam miliona eura, ali napominje da će taj novac biti ukalkulisan u ovogodišnji budžet te institucije.

 

Inflacija od 2,6 odsto i rast zarada simboličnih 0,1 procenat u prošloj godini. Na osnovu tih parametara obračunato je i koliko će biti povećanje penzija u 2019.

“Prema podacima Uprave za statistiku povećanje bi iznosilo 1,95 odsto. Međutim mi smo išli na sistem zaokruživanja pa će penzije u 2019-toj povećati dva odsto”, rekao je Perović.

U budžet za ovu godinu već je ukalkulisano ovogodišnje povećanje.

“S obzirom na to da je budžet Fonda za ovu godinu 432 miliona eura na godišnjem nivou zbog ovog povećanja penzija biće potrebno oko osam miliona eura. Međutim, to izdvajanje već je ukalkulisano u ovogodišnji budžet”, naveo je prvi čovjek Fonda PIO.

Fond isplaćuje 130 256 penzionera, od čega 120 hiljada u Crnoj Gori, a ostatak su korisnici u inostranstvu, a država ima potpisan protokol sa 24 države svijeta.

izvor rtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve