Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Penzionerima sa najnižim primanjima julski ček i sedmomjesečni iznos uvećanja za 13,16 odsto

“Ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije”, navodi se u saopštenju Vlade

Kao što su i obećali iz Vlade, crnogorskim penzionerima počinje implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Fond PIO je stvorio pretpostavke za obračun i isplatu najnižiih penzija sa duplo uvećanim julskim čekom koji uključuje vanredno usklađivanje od 13,16 odsto, retroaktivno od 1. januara kako je predložio predsjednik Vlade Duško Marković.

Ilustracija

“Ukupno 12.318 penzionera, koji primaju najnižu penziju u iznosu od 128,82 eura, primiće ček na iznos od 247,47 eura, a 3.586 penzionera čiji je iznos penzije od 128,83 do 145,77 eura, primiće razliku od 1. januara 2020. godine i to u iznosu od njihove prethodne penzije do novoutvrđenog iznosa najniže penzije”, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsjećaju da je premijer saopštio 15. jula, nakon sastanka sa predstavnicima Socijalnog savjeta i sindikatâ da je odlučio da Vlada utvrdi Predlog zakona o izmjena i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona i unapređenja materijalnog položaja naših penzionera.

“Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima, izraz je naše brige za penzionere. On obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera”, dodaje se u saopštenju.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Zakonom, koji je predložila Vlada, utvrđen je novi način usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od dotadašnjeg rješenja.

Navedene pogodnosti će dovesti do ubrzanijeg rasta primanja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve