Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Penzioneri brinu kako će preživjeti mjesec

Mi kada smo radili i kada nam se odbijalo za Fond PIO mi smo računali da ćemo kada odemo u penziji razmišljati o izletima i nekom finom življenju, a ne da razmišljamo šta ćemo za ručak i hoćemo li imati da kupimo koru hljeba, kazao je predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa.

Penzioneri brinu kako će preživjeti mjesec, iako su im penzije povećane kažu da od onog što prime ne mogu da kupe hranu, a kamoli da plate račune, ljekove, nabave ogrijev. U posebno teškom položaju su penzioneri na sjeveru, gdje njih šest i po hiljada prima minimalnu penziju.

Crnogorski penzioneri, naročito oni na sjeveru, žive na rubu egzistencije. Radmila Popović penzionerka iz Bijelog Polja godinama radi dodatni posao kako bi prehranila porodicu.

“Od moje penzije mogu samo da platim račune. Imala sam penziju 180 eura, da nijesam radila nešto dodatno, pravila sam kolače, i tako sam izdržavala porodicu. Radiću samo da se ne sekiramo, da možemo da kupimo hranu, da školujem unuka”, kazala je Popović.

Najveći problem je preživjeti zimu.

Na sjeveru se stanovi griju i po osam mjeseci. Ogrijev je drastično poskupio, a penzije su premale.

Radmila se grije na struju pa brine hoće li i sa novim povećanjem penzije uskoro moći da plaća račune.

“U decembru i januaru bude do 150 eura račun, a sada pričaju da će struja i da poskupi od Nove godine i šta smo onda dobili”, kazala je penzionerka.

Iako se obradovala povećanju penzija Popović strahuje i od rasta cijena pa će, kaže, ponovo biti na istom.

“Nadam se da će vlast poraditi na tome da nam još malo povećaju da bi mogli makar malo skromno da živimo, da ispoštujemo državu i dažbine i da imamo da jedemo”, dodala je Radulović.

I penzioneri sa sjevera koji su mjesecima na protestima tražili bolje uslove za život ne kriju nezadovoljstvo. Mnogo je, kažu u pokretu penzionera, gladnih staračkih domaćinstava, koja jedva sastavljaju kraj sa krajem. Vlada i Skupština još ne čuju njihov vapaj ali oni poručuju da neće odustati dok ne dobiju penzije kakve zaslužuju.

“Mi smo u našim posljednjim zahtjevima tražili da minimalna penzija bude 350 eura. Da li će oni to uvažiti, mislim da bi trebalo. Mi kada smo radili i kada nam se odbijalo za Fond PIO mi smo računali da ćemo kada odemo u penziji razmišljati o izletima i nekom finom življenju, a ne da razmišljamo šta ćemo za ručak i hoćemo li imati da kupimo koru hljeba”, kazao je predsjednik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa.

Na sjeveru Crne Gore prema zvaničnim podacima više od 20.000 penzionera prima penziju nižu od prosječne dok ih je sa najnižom oko šest i po hiljada. Najveći broj socijalno ugroženih penzionera živi u Bijelom Polju.

 

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve