Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Penzije uvećane 0,9 odsto

Na osnovu statističkih podataka iz isplatne baze za prošlogodišnji decembar, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290,78 eura

Penzije se od 1. januara ove godine povećavaju za 0,90 odsto, potvrđeno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Na osnovu statističkih podataka iz isplatne baze za prošlogodišnji decembar, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290,78 eura.

“Prema podacima objavljenim na sajtu Monstata, zabilježen je pad potrošačkih cijena od 0,30 odsto, a na osnovu saopštenja na sajtu Monstata, prosječna bruto zarada za prethodnu godinu iznosi 783 eura i za 1,30 odsto je veća u odnosu na predhodnu godinu. Primjenom propisane formule, koja predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta zarada i 25 odsto procenta pada potrošačkih cijena, penzije se od 1. januara povećavaju za 0,90 odsto”, objasnili su u Fondu, nakon današnje sjednice Upravnog odbora.

Na sjednici je, kako su kazali, donijet set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada u skladu sa odredbama člana 58, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Izmjenama i dopunama Zakona koje su stupile na snagu u avgustu prošle godine, uslijedile su, pored ostalog, i promjene u načinu usklađivanja penzijskih prava, tako da se prava iz PIO usklađuju od 1. januara tekuće godine, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi, i to po rotirajućoj formuli koja je povoljnija za penzionere”, rekli su u Fondu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve