Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Nijesam dužan niti jedan euro poreza, Abazovićev funkcionalni autoritet već istrošen, a personalni nije nikada ni imao

''Sada je očigledno zašto ste odabrali bezbjedonosni resor i po prirodi stvari tajne poslove, zbog vaše sklonosti da se bavite nečim što se u Crnoj Gori uvijek preziralo, a ova prijetnja američkim savjetnikom za organizovani kriminal govori i o vašim međunarodnim ambicijama u toj disciplini''

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović poručio je vicepremijeru Dritanu Abazoviću da nije dužan porez Crnoj Gori niti jedan euro.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti

I opet građani ostadoše bez odgovora na pitanja na koja bi svaki nosilac javne funkcije morao da odgovori, ali zato nema prepreke da opet optužbama, paušalnim ocjenama, pretpostavkama, insinuacijama radi sve da ugrozi Uniprom, vlasnika i zaposlene u njegovoj kompaniji.  Naravno, evo i poslednjeg odgovora s moje strane jer je ponašanje jednog funkcionera odlutalo od elementarne odgovornosti koju jedan funkcioner mora da ima u javnom prostoru. U ozbiljnoj evropskoj zemlji, ostavka bi bila minimum kojom bi morali da sačuvate imidž ovoj zemlji.

No dobro, dok čekamo novu epizodu sapunice da odgovorim građanima jer Dritanu nemam što više odgovarati, a i imam zaista mnogo posla. Jasno je da se pravi snažan politički pritisak ne bi li u međunarodnoj javnosti opravdao svoju „veliku“ borbu za pravdu koju svojim ponašanjem i sam demantuje jer konstantno donosi sud i presuđuje političkim neistomišljenicima, bez procesa i bez dokaza. On je i nadležni organ pravde i nadležni sudija.  Jer njemu treba žrtva, a ne neko ko će zapošljavati, stvarati, doprinositi boljem ekonomskom razvoju. Treba mu žrtva jer jedino na njoj može da gradi svoju karijeru.

Tačno je da smo poslovali sa izraelsko-američkim državljaninom Michael Grinfildom i njegovom kompanijom EGFE Mađarska, na isti način kao i sa mnogim drugima. I njemu je bio uslov kao ostalima da novac koji uplaćuje prema Unipromu mora ići iz sistema evropskih banaka, što je uvijek bio slučaj i to preko njegove poslovne banke OTP iz Mađarske.

To što je Dritanu Abazoviću interesantan moj susret sa Lior Daganom, predstavnikom izraelskih sudova koji treba da obezbijedi povraćaj novca „prevarenih izraelskih građana“ , kada dođe u moju kompaniju, govori da je veoma loše i površno informisan. Ništa novo.

Gospodin Lior Dagan je bio dva puta na sastanku u Unipromu ove godine 09.07.2021god. i 25.09.2021godine, oba upriličena na njegov prijedlog i u prisustvu njegovih saradnika, o čemu su sastavljeni i pismeni protokoli.  Iako posvećen fabrikovanju afera i obavještajnom radu, izgleda da je Dritanu dosta toga promaklo. Za uspješnost u nekom poslu nijesu dovoljne ljubav i po koja karakterna osobina, mora se nešto i znati.

Što se tiče imovine Uniprom White Bauxite, a kako Dritan naglašava „ima toga još“, u najkraćem- svu smo imovinu i ukupnu površinu zemljišta kupovali od fizičkih lica počevši još od 2017. godine, a radi realizacije navedene aktivnosti krenulo se sa investicijom u rješavanje imovinskih odnosa na predmetnom lokalitetu, pa je za ove potrebe otkupljeno zemljište od fizičkih lica u površini od 844.919 m2.

Na tom lokalitetu rađena su osnovna geološka istraživanja, probili smo 5km puteva da bi  mogli da radimo osnovna geološka istrživanja sa namjerom da tražimo koncesiju za bijeli boksit i tehničko građevinski kamen. Izašao je javni oglas za dodjelu koncesije 20.01.2020. godine i bio je dostupan svima, a bili smo jedini kandidati za dodjelu koncesija na tom ležištu. Kada smo dobili koncesiju, ušli smo u  izvođenje detaljnih geoloških istraživanja koje nam je radio JU Geološki zavod Podgorica. Nakon toga, uradili smo projekat  priključka na saobraćajnicu, dalekovod za napajanje električnom energijom, projekat pripreme tehnološko građevinskog kamena i postavili kompletno postrojenje za pripremu tehničko-građevinskog kamena u skladu sa odobrenom dokumentacijom od države Crne Gore. U sve se ovo može uvjeriti bilo koja komisija na terenu, o čemu postoje zapisnici od inspekcijskih službi koji svjedoče da se sve radi po propisima i zakonu.

 A sada o prijetnjama  „američkim visokim službenikom iz pravnog i bezbjedonosnog sektora“ koji će uskoro doći a onda ću ja imati ozbiljne posljedice. Siguran sam samo jedno a to je da na njega nemate nikakav uticaj ukoliko vas je ikada ranije sreo ili upoznao.

Zbog toga što mi prijetite na ovakav način, sa intezitetom vaših odnosa i stepenom ovlašćenja koja vam je eventualno prenio ispred američke administracije vjerujem da su najbolje upoznati u američkoj ambasadi pa ćemo se istima danas i obratiti , kako bi shvatili na koji način ste vi nosilac ovakvih teza, a i kako bi osigurali da se vaše druženje s pomenutim isprati na validan način.

Ukratko, nijesam dužan porez Crnoj Gori niti jedan euro.

Tačno je da sam sarađivao sa osobom koju spominjete, ali na način kako sam to opisao preko evropske OTP banke i svaki transfer je provjeren od naše Centralne banke, Agencije za pranje novca i poslovne banke da bih na kraju ja mogao da raspolažem sa njim i da je za iznos od 15.390.150€ koji je uplatio dobio srazmjernu imovinu po sopstvenom opredjeljenju. Od ovih sredstava finansirana je izgradnja i jednog i drugog rudnika. Za svoj uloženi novac Michale Grenfild i njegova firma EGFE iz Madjarske, koja je finasirala pozajmicama ova dva projekta, dobija u julu ove godine vlasništvo u svom posjedu Uniprom White Bauxite  100%. Uniprom Bentonit ostaje u vlasništvu Uniprom-a 100%.

Pored rudnika Uniprom White Buxite tačno je da imam rudnik na Pastrovačkoj gori -Uniprom Bentonit sa urednom dokumentacijom i dobijenom koncesijom za eksploataciju koja još uvijek nije počela a imaće značajne efekte za ekonomiju Crne Gore. Za to koncesiono područje  urađen je projekat detaljnih geoloških ispitivanja i završeno istražno bušenje po istom, urađena je studija fizičko-hemijskih i mineroloških ispitivanja na Institutu za ispitivanje mineralnih sirovna u Beogradu, u kojoj je navedeno da bentoniti predstavljaju vrijednu sirovinu od koje se mogu dobiti komercijalni proizvodi za primjenu u različitim industrijama.

Sada je očigledno zašto ste odabrali bezbjedonosni resor i po prirodi stvari tajne poslove, zbog vaše sklonosti da se bavite nečim što se u Crnoj Gori uvijek preziralo, a ova prijetnja američkim savjetnikom za organizovani kriminal govori i o vašim međunarodnim ambicijama u toj disciplini.

Na kraju, kad već insistirate na poštenju i odgovorima, ja sam poslednje odgovore dao, a  vi kao odgovoran nosialc javne riječi, kakvim se predstavljate i u odnosu na vašu obavezu prema građaninma ove zemlje, odgovorite javnosti:

1.    Kada ćete prestati da urušavate poslovni ambijent u CG i  kada ćete prestati da nanosite štetu ovoj firmi i zaposlenima u njoj?

2.    Kada ćete saopštiti ko Vam je nudio 21 milion eura i kako Vam je prišao taj ponuđac smatrajući da za tu cijenu može promijeniti Vaš politički stav, preko koje destinacije?

3.    O čemu ste razgovarali sa jednim poslovnim čovjekom, značajnim investitorom u Crnoj Gori koju je napustio nakon vašeg dolaska na funkciju, a za vrijeme Vašeg boravka u Dubaiju i na upriličenom sastanku unaprijed dogovorenom a održanom u poznatom restoranu tog grada?

Na kraju, ostajemo dosljedni – odgovorili smo, ne radi vas i vaše molbe nego radi javnosti Crne Gore što ni u kojem slučaju ni pored vaših prijetnji ne može uticati na našu odluku da vam ne dozvoljavamo pristup u objekte i na imovinu  Uniproma a vi sve što možete da preduzmete da nam nanesete štetu slobodno preduzmite, ali bez najave u nekoj dalekoj budućnosti. Počnite odmah da bi se i po toj aktivnosti pokazala vaša nekompetentnost i nesposobnost, osim za denunciranje i podmetanje onima koji su 40 godina uspješni  u biznisu. Vaš funkcionalni autoritet je već istrošen a personalni niste nikad ni imali.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cikoticka
21.12.2021-14:55 14:55

Milo care!!! kako ti kratko ovog abaz capljina -BITANGA

gagi
21.12.2021-17:52 17:52

Gospodine Pejovicu mislim da vam je iz ponizenja pricati o Albanskom cetniku Abazovicu,nesoju nistavilu i olosu svetosavskom,ne padajte na njegov nivo on je Albanski spijun i nista vise.Kad tad ce mu doci “na naplatu'atak na Cetinje 5 i 6 oktobra,nema dozivotne “zastite”od policije Srpskog sveta,nicija nije do zore gorela pa nece ni Abazovica.