Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejaković: Masovni bezuslovni moratorijum izazvaće više štete nego koristi

Udruženje banaka ipak mora reagovati na prijedlog istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, ali rizici su isti, poručuje generalni sekretar Bratislav Pejaković

Udruženje banaka ipak mora reagovati na prijedlog istrajavanja na moratorijumu, sada svedenog na tri mjeseca, ali rizici su isti, poručuje generalni sekretar Bratislav Pejaković.

“Iznenađeni smo ovakvim izjavama, s obzirom na to  da konstruktivne diskusije koje su se vodile u parlamentu, gdje je zaključeno da će se kroz dijalog svih relevantnih adresa naći optimalan okvir za pomoć onima koji eventualno nijesu obuhvaćeni kroz devet paketa mjera koje je CBCG realizovala preko banaka.

Predlažemo da se sagledaju grupacije kojima je potrebna pomoć i da u skladu sa međunarodnim standardima se ciljanim grupacijama izađe u susret, ali ne i masovni bezuslovni moratorijum koji po nama će izazvati više štete nego koristi za sve. Smatramo da je od predloženog važnije razgovarati o tome koje mjere su preduzete, koji su efekti i šta nam je dalje činiti od strane vlade i banaka na ublažavanju negativne efekte nakon moratorijuma”, navodi on.

Želimo naglasiti partnersku ulogu koju su banke imale tokom cijelog perioda pandemije, dodaje Pejaković.

“Kao važan akter budućeg ekonomskog oporavka, banke su otvorene za aktivno učešće u argumentovanom dijalogu i uspostavljanju optimalnog rješenja koje je održivo i koje će dati pozitivne efekte”, zaključuje on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve