Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pandemija učinila bogate još bogatijima

Ekonomisti smatraju da je recesija donekle izbjegnuta, ali će mnogim sektorima, kao što su turizam i industrija zabave, biti potrebno nekoliko godina da povrate svoje poslovanje u granice prije 2020. godine.

Nije iznenađenje da su u prethodnih godinu najviše zarađivale onlajn kompanije, kao i one koje se bave dostavom raznih vrsta roba, ali zvuči gotovo nevjerovatno da su mnogi milijarderi uvećali svoje bogatstvo – nekoliko puta.

Globalna pandemija korona virusa još uvijek nije pod kontrolom. Iako je širom svijeta jednom dozom ili potpuno vakcinisano gotovo milijardu ljudi, nova žarišta, kao što je Indija, potvrđuju da još uvijek ima puno posla do povratka u život prije pandemije. U ovome se slažu i stručnjaci, a ono oko čega se još uvijek vode debate je koliki procenat svjetske populacije treba vakcinisati – procjene idu od dvije do tri milijarde.

Ovakva situacija je povećala globalnu potražnju za gotovo svim vrstama roba, kao i njihovom dostavom, što je  posljedično izazvalo i nestašice i skok cijena. Ekonomisti smatraju da je recesija donekle izbjegnuta, ali će mnogim sektorima, kao što su turizam i industrija zabave, biti potrebno nekoliko godina da povrate svoje poslovanje u granice prije 2020. godine.

Koliko milijardi je dovoljno?

Manje od hiljadu najbogatijih u SAD su uvećali svoje bogatstvo za gotovo trilion dolara u posljednjih godinu dana. Radi se o ličnom bogatstvu (net worth), dakle, bez akcija, ulaganja u kompanije i berzanske transakcije. Kada se na ovo dodaju i investicije u kripto-valute (bitkoin, dogecoin, ethereum), a čije je korišćenje takođe postalo izuzetno popularno u poslednjih dvanaest mjeseci, procjene su i da je u pitanju trilion i 130 milijardi dolara bogatstva.

Na ovoj listi ima oko 650 milijardera, a njima se produžilo još 47 novih, koji su u ovaj ‘klub’ ušli za vrijeme pandemije. Sa druge strane, 11 nekadašnjih milijardera je ispalo sa ove liste zbog gubitaka svojih kompanija, pa su sada ‘samo’ multi-milioneri. Stručnjaci procjenjuju da ovih 650 milijardera sada imaju zajedničku vrijednost od oko 4.5 triliona dolara, što je 5 odsto vrijednosti ukupne ekonomije SAD.

Najbolji primjer ovog ‘meteorskog bogaćenja’ je Elon Musk, osnivač i CEO kompanija Tesla, SpaceX i Neuralink. Njegovo bogatstvo se za manje od godinu dana uvećalo za nevjerovatnih 414 odsto, od 24 milijarde, na čitavih 126.6 milijardi dolara. Najbogatiji čovjek svijeta, CEO kompanije Amazon Jeff Bezos uvećao je svoje bogatstvo za 69.4 milijarde dolara u istom vremenskom periodu.

I nekada najbogatiji čovjek svijeta, osnivač kompanije Microsoft i filantrop Bill Gates je ‘dobro prošao’ – 21 odsto povećanja ličnog bogatsva, sa 98 na 119 milijardi dolara. Iako je tržište nekretnina i investicija u bankarski sektor sada manje nego prije početka pandemije, to nije uticalo na jednog od najpoznatijih svjetskih investitora Warrena Buffeta, koji je uvećao bogatsvo za 30 odsto, na 88 milijardi dolara.

Za vrijeme pandemije, društvene mreže su odigrale jednu od ključnih uloga u povezivanju ljudi širom svijeta, zbog ograničenih ili potpuno obustavljenih međunarodnih putovanja. Najmoćniji među šefovima društvenih mreža, CEO Facebooka Mark Zuckerberg je sada i daleko najbogatiji – 101 milijarda dolara, što je uvećanje bogatstva za skoro 100 odsto – za nešto manje od deset mjeseci.

Nije moralno, ali je unosno

Mnogi svjetski investitori su iskoristili ‘šansu’ koju im se ukazala. Naime, širom Zapada, cijene nekretnina su pale i za skoro 20 odsto, što su mnogi iskoristili da dođu do poslovnog i stambenog prostora. Više od 300 ultra – luksuznih stanova na Menhetnu u Njujorku je promijenilo vlasnika za prvih šest mjeseci pandemije.

Sa druge strane, akcije tehnoloških kompanija su u stalnom rastu, i nastaviće da rastu, imajući u vidu globalnu potražnju za smartfonima, laptop računarima, memorijskim uređajima, ali i smart televizorima, audio sistemima, itd.

Ipak, mnogi svjetski ekonomisti smatraju da ovakva akumulacija kapitala nije samo nemoralna, naročito u vrijeme velike pandemije i problema u sektoru zdravstva, već da to donosi i razne druge društvene i političke probleme, koji podsjećaju na situaciju prije izbijanja Drugog svjetskog rata.

“Procjene su da većina milijardera ne može da potroši svoje bogatstvo za života – ostaje pitanje zašto ne povećaju zarade svojim zaposlenima, ili urade više za razvoj terapija i vakcina, i njihovu distribuciju” smatraju u ‘High Pay Centre’, međunarodnoj neprofitnoj grupi koja okuplja stručnjake raznih profila.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve