Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Pametnom specijalizacijom do dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na znanju i inovacijama

''Pametna specijalizacija nam omogućava da kroz strategiju dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na znanju i inovacijama, ostvarimo vidljiv i mjerljiv napredak'', istakla je Šćepanović

Uloga svih nas je da promovišemo mogućnosti koje pametna specijalizacija nudi i da se sada aktivno uključimo u dijelu implementacije i kreiranja programskog okvira koji će značiti njenu punu ostvarenost, poručila je na današnjoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović i predsjednica tog Savjeta.

Ona je naglasila da je neophodno da svi resori iskoriste šansu koju pametna specijalizacija nudi jer, kako je istakla, “ekonomskog razvoja i prosperiteta nema bez znanja i inovacija, koji sami za sebe ne mogu nositi promjenu koju očekujemo, ukoliko privreda ne prepozna njen potencijal”.

Šćepanović je tom prilikom dodatno napomenula važnost ovog strateškog usmjerenja Crne Gore, koje ukoliko se pametno iskoristi, omogućava Crnoj Gori da bude spremnija za saradnju ne samo na nacionalnom, već regionalnom i međunarodnom nivou u trenutku učlanjenja u EU.

“Pametna specijalizacija nam omogućava da kroz strategiju dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na znanju i inovacijama, ostvarimo vidljiv i mjerljiv napredak”, istakla je Šćepanović.

Na današnjoj, drugoj po redu, sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju posebna pažnja, kako je navedeno u saopštenju, bila je posvećena iznalaženju sistemskog rješenja za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata, a govorilo se i o realizaciji mjera podrške u sektoru industrije sa smjernicama za dalji razvoj; realizaciji projekata u oblasti poljoprivrede; strateškom i normativnom okviru o upravljanju otpadom; stanju u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i saradnji sa Savjetom za naučno-istraživačku djelatnost, te potencijalu za jačanje te saradnje.

Savjet je, kako dalje dodaju iz resora, usvojio Informaciju o realizaciji Operativnog programa za implementaciju Strategije pametne specijalizacije sa Akcionim planom za 2021. godinu i upoznao se sa Informacijom o Kreditno-garantnom fondu Crne Gore.

Sjednici su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava i savjetnika predsjednika Vlade, predstavnici akademskog i privrednog sektora, kao i predstavnik Zajednice opština Crne Gore.

Podsjećamo, Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju, u skladu sa Zakonom o inovacionoj djelatnosti, upravlja inovacionom djelatnošću kroz ostvarivanje saradnje organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, privrede i drugih subjekata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve