Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Paket podrške: Manji računi za struju za ugrožene

Nastaviće se i subvencije za plaćeno odustvo roditelja djece od 6 do 11 godina, kao i za zaposlene u karantinu i izolaciji

Vlada je sa Elektroprivredom Crne Gore dogovorila da 40 odsto računa za april, maj i jun bude umanjen za penzionere koji imaju penziju manju od 122 eura i sve one koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, a koji ispunjavaju kriterijume, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije povodom predstavljanja novog paketa podrške privredi, koji je usvojen danas na sjednici Vlade. Krivokapić je kazao da je Vlada odlučila da u kontinuitetu nastavi s podrškom privredi i građanima.

“Pokušali smo da zadržimo tu dobru mjeru za socijalne kateoforije”, istakao je premijer.

Krivokapić je poručio da će se kao administracija truditi da brojne obaveze budu ostvarene.

Dodao je i da će se podrška odnositi na mikro preduzeća – male trgovine, frizerske salone…

Milena Lipovina Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja podsjetila je u prvom kvartalu izdvojeno šest miliona za ranjive kategorije.

“Ključna novina novog paketa podrške je dodatna potvrda za kreditnim sredstvima. Ukazala se potvrda da se privreda podrži i ovaj paket smo definisali kroz model iz četiri faze. U prvoj fazi će preko IRF biti opredijeljeno oko 20 miliona eura sredstava, od čega je najveći dio opredijeljen za mikro i mala preduzeća”, navela je ona.

Krediti su od 20.000 do 150.000 eura.

Osim toga, kako je najavila Lipovina Božović, drugi segment odnosi se na 40 miliona eura sredstava podrške kroz aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta evropa. Ovaj novac će biti usmjeren ka poslovnim bankama, najavila je ona.

“Finansiraće se projekti u obrtna sredstva i investicije. Banke će učestvovati sa 50 odstom dok će ostatak biti iz sredstaba SEB-a” kazala je.

U trećoj fazi, koja se očekuje u trećem kvartalu odnose se na kreditni aranžman od 50 miliona eura između IRF i Evropske investicione banke.

U četvrtoj fazi, navela je Lipovina Božović, država će u saradnji sa EBRD pokrenuti kreditni garantni fond koji će podstaći lakši pristup finansijama mikro i malim preduzećima gdje će Vlada garantovati za određena sredstva.

Subveniconiranje za zarade

Lipovina Božović je istakla da se nastavlja sa programom subvencioniranja za zarade po novom modelu – svakog privrednog subjekta će targetirati pojedinačno.

Kako je kazala, jedino važno će biti da li je prihod u 2020. godine opao za preko 50 odsto.

“Gotovo da ne postoji djelatnost koja je zastupljena ovim programom subvencija”, dodala je ona.

Oni čiji je pad prihoda od 50-70 odsto, biće subvencionirani 50 odsto subvencija bruto minimalne zarade.

Za pad prihoda od 70,1 do 90 odsto – 75 odsto bruto minimalne zarade, i oni koji imaju preko 90 odsto pad prihoda, biće subvencionirani 100 odsto.

“Prvi kvartal je tradicionalno jako težak za privredu, polako se stiču uslovi da se program subvencionirana zarada prilagođava potrebama privrednih subjekata”, soapštila je Lipovina Božović.

Nastaviće se i subvencije za plaćeno odustvo roditelja djece od 6 do 11 godina, kao i za zaposlene u karantinu i izolaciji.

Najavila je i povećanja limita za kovid podršku sa 800.000 na 1.200.000 eura, kao i odlaganje carinskog duga koji će moći da se produži na 60 dana umjesto dosadašnjih 30.

Podrška i za autoprevoznike

Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, saopštio je da je Vlada usvojila jednokratnu pomoć za usvajanje elektronske fiskalizacije.

“Vlada je odlučila da svakom poreskom obavezniku koje je fizičko lice, koje je obavlja privrednu djelatnost, a nije PDV sistemu, odobri 50 eura u cilju uvođenja elektronske fiskalizacije”, saopštio je Odović.

Naveo je i da je Vlada usvojila jednokratnu podršku prevoznicima u drumskom sadržaju i istakao da od te mjere uveliko zavisi sezona.

“U ovoj kalendarskoj godini smo uveliko zavisni od turizma. Imajući ovo u vidu Vlada je odlučila da jednokratno autoprevoznicima da po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici”, rekao je Odović.

Licencirani turistički vodiči na evidenciji ZZZCG, kako je dodao, dobiće jednokratnu pomoć od 300 eura.

Naglasio je da se i dalje primjenjuju mjere koje su usvojene u prvom paketu.

U saradnji sa Centralnom bankom, usvojena je odluka po kojoj se moratorijum omogućava svima koji imaju kredite, a u posljednja tri mjeseca nijesu primali zaradu.

Vlada je dala preporuku i lokalnim vodovodima da omoguće smanjenje cijena za vodu i kanalizaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve