Negativni trendovi u oblasti turizma, u vidu pada od 78,5 odsto u broju dolazaka turista i 83,3 odsto u broju ostvarenih noćenja, registrovani su u prvoj polovini godine, konstatovano je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost Centralne banke (CBCG).

Od početka godine do kraja juna evidentiran je i pad od skoro sedam odsto u vrijednosti izvršenih građevinskih radova, odnosno 1,7 odsto u efektivnim časovima rada. Neznatan pad od 0,8 odsto registrovan je u industrijskoj proizvodnji.

“Pandemija korona virusa gurnula je ekonomiju eurozone u istorijsku recesiju. Prema preliminarnim podacima, ekonomska aktivnost u eurozoni u drugom kvartalu ove godine zabilježila je rekordan pad od 12,1 odsto”, ukazao je Savjet kojim predsjedava guverner CBCG Radoje Žugić.

Kada je riječ o bankarskom sektoru, konstatovano je da su banke spremno dočekale krizni period.

“Bankarski sektor karakteriše zadovoljavajuća likvidnost, solventnost i kapitalizovanost. CBCG je obezbijedila instrument podrške za sistemsku likvidnost od strane Evropske centralne banke. Crna Gora je dobila mogućnost da, prvi put, sa ECB-om, u slučaju potrebe, ugovori bilateralnu repo liniju u iznosu do 250 miliona eura”, saopšteno je nakon sjednice.

Savjet je ukazao i da su banke doživjele snažan pad profitabilnosti u poređenju sa istim periodom prošle godine.

“Na osnovu analize uticaja različitih faktora, Savjet je zaključio da je finansijski sistem u dosadašnjem periodu bio stabilan, uz prisustvo objektivnih i kompleksnih rizika koji se mogu materijalizovati pod uticajem dalje pandemije. Ovakva situacija zahtijeva stalni monitoring u finansijskom sektoru”, zaključili su u Savjetu za finansijsku stabilnost.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve