Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Ozan: Razgovori se nastavljaju, konačna odluka na Toščeliku

Iako se u regionu, kao ključni igrači kada je ekonomski uticaj u pitanju pominju Rusija, EU i Kina, posljednjih godina pominje se i Turska

Turska ambasadorka u Podgorici Songul Ozan, komentarišući situaciju u nikšićkoj Željezari, kaže da se uprkos problemima razgovori nastavljaju, ali da će konačnu odluku donijeti kompanija. Kako je istakla, interesovanje investitora iz te zemlje uvijek je prisutno, posebno u oblastima energetike, zdravstva i infrastrukture, ali i za koncesije aerodroma Podgorica i Tivat.

Iako se u regionu, kao ključni igrači kada je ekonomski uticaj u pitanju pominju Rusija, EU i Kina, posljednjih godina pominje se i Turska. Ukupne investicije te zemlje u Crnoj Gori od 2006. do oktobra 2021. iznosile su oko 266 miliona eura. Ambasadorka Turske za TVCG istakla je da interesovanje turskih investitora za Crnu Goru ne opada.

“Ima dosta turskih kompanija koje pokazuju interesovanje za ulaganja u razne oblasti kao što je zdravstvo, turizam, infrastruktura. U fokusu su i koncesije za aerodrome u Podgorici i Tivtu, ali je za turske investitore svakako jako zanimljiva i oblast energetike”, navela je Ozan.

Iako su dosadašnje investicije ispunile očekivanja, ima i onih koje, nažalost, to nijesu uspjele. Riječ je o najvećim – Toščeliku koji gazduje nikšićkom Željezarom i kompaniji Global Ports koja ima udio u preduzeću Port of Adria, nekadašnjim Kontejnerskim terminalima državne Luke Bar.

“Nažalost, taj proces jebio dosta problematičan. Te firme susrijeću se sa određenim problemima, ali se razgovori nastavljaju. Ipak, krajnju odluku donijeće kompanije”, rekla je Ozan.

Ambasadorka Turske kaže da su procjene da u Crnoj Gori boravi između šest i sedam hiljada turskih državljana koji su, dugoročno ili kratkoročno, u potrazi za poslovnim mogućnostima.

“Ne možemo, međutim, reći da oni stalno borave u Crnoj Gori. Po našim procjenama taj broj je dosta manji. Recimo da je osnovano oko 4 hiljade firmi, iako je, po podacima koje posjedujemo i taj broj dosta manji. Mislimo da u Crnoj Gori ima oko 300 aktivnih firmi koje rade i koje zapošljavaju”, navodi Ozan.

Kako kaže, u posljednje vrijeme Crna Gora je popularna destinacija za turske građane.

“Sve više se govori o Crnoj Gori, na društvenim mrežama se stalno dijele slike vaše zemlje, puno mladih ljudi žele da dođu i posjete je. Takođe, dosta njih želi i da se vjenčaju u Crnoj Gori ili da provedu ovdje medeni mjesec”, ističe Ozan.

Ona ističe da Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose isaradnju u svim oblastima. Ukazala je i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i saradnju pruža Crnoj Gori.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve