Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Ovog ljeta prodato sve što je ponuđeno tržištu

Pojačan priliv turista u posljednja dva mjeseca pojačao je prodaju domaćih proizvoda

Pojačan priliv turista u posljednja dva mjeseca pojačao je prodaju domaćih proizvoda, tako da poljoprivrednici nijesu imali zastoja u proizvodnji, a i zadovoljni su otkupom. Sve što se nudilo na tržištu se prodalo, čak je bio deficit nekih proizvoda, pogotovu krompira, kupusa, paradajza, što se nadoknađivalo uvozom. Nedostajalo je i sira, dok smo potrebu za mesom sa domaćeg tržišta mogli da podmirimo tek za 30 odsto, piše Pobjeda.

Kako je kazala Olivera Lakonić, PR trgovačkog lanca Voli, povrće i voće koje oni otkupljuju su: krompir, salata, blitva, poriluk, mladi luk, crni luk, boranija, paradajz, krastavac, paprike, tikvice, patlidžan, kupus, raštan, kelj, karfiol, brokula, šampinjoni, svježe začinsko bilje, kukuruz šećerac, grožđe, borovnice, kruške, maline, kupine, jagode, smokve, breskve, nektarine, kajsija, trešnje, višnje, šljive, pipun (dinje), lubenice.

Saradnja

“Možemo se pohvaliti dobrom saradnjom sa domaćim poljoprivrednicima. Naš otkup je organizovan u Logističko-otkupno-distributivnom centru u Podgorici, a otkup proizvoda iz opština Ulcinj i Bar se vrši na imanju u Šasu, gdje imamo skladište u koje poljoprivrednici mogu dopremiti naručenu robu”, kazala je Lakonić.

U odnosu na južnu regiju, širi asortiman proizvoda otkupljuju iz sjevernih opština odakle kupuju povrtarske kulture kao što su krompir, luk, šargarepa, boranija, kupus, a od voća maline, borovnice, kruške, šljive…

“Ove sezone je bila povećana tražnja za paradajzom, krastavcem, tikvicom, lubenicom i drugim domaćim proizvodima pa nijesmo imali viškova”, kazala je Lakonić dodajući da u narednom periodu planiraju preradu voća i povrća i pripremaju se za taj proizvodni segment.

Poljoprivrednik Veselin Jovović iz Danilovgrada kazao je Pobjedi da su zadovoljni špicom sezone i da sada sve ide planiranom dinamikom, ali da ne znaju kako će završiti godinu, jer se plaše pogoršanja epidemiološke situacije.

“Što se tiče proizvodnje, nije bilo zastoja. Ova sezona je jača i bolja. S obzirom da je ogromni priliv gostiju na Primorju, bila je i pojačana tražnja i povrća i začinskog bilja koje ja proizvodim”, kazao je Jovović dodajući da imaju korektnu saradnju sa otkupnim centrima Voli, Red komerc, Katunjanka…

“Moja proizvodnja je cjelogodišnja i ne mogu reći da ću uspješno završiti godinu. Ako dođe do zatvaranja i naglog pogoršanja epidemiološke situacije, može se dogoditi da jesenji ciklus ne budem mogao da realizujem, jer su ogromne količine roba. Tu je blizu milion kilograma koje nudim tržištu tako da nijesam siguran šta će se dešavati u narednom periodu”, kaže sa strepnjom Jovović.

Proizvodi 130 tona krompira, 80 tona luka merkatilnog ima još 50, mladi luk, tikvice, bundevu, paradajz, paprike, 18 vrsta začinskog bilja u plastenicima.

“Pokrio sam cjelokupnu povrtarsku kulturu. Početak godine nije obećavao. Ovom ekspanzijom turista zadnjih mjesec i po dana povećana je tražnja. Sve se proda”, kazao je Jovović dodajući da im je jedan od najozbiljnijih saradnika Logistički centar Voli.

Kao jedan od problema, navodi Jovović, je taj što imamo i ove godine ogroman uvoz što, po njegovim riječima, znači da nijesmo još osposobili naše farmere, odnosno proizvođače da baš u špicu ponude veće količine domaćeg proizvoda.

“Svjedok sam da se sada ogromne količine paradajza uvoze iz Srbije i susjednih država. Sada je i deficit krompira, a imali smo ga do prije mjesec u višku. Mislim da nije izbalansirana ponuda i potražnja i mislim da resorno ministarstvo treba mnogo više da povede računa i da izbalansira tu proizvodnju. Treba da planiramo, pravimo komore gdje će se skladištiti proizvodi. Da imamo u špicu sezone većinom naš domaći, autohtoni proizvod”, kazao je Jovović.

On smatra da je nedopustivo da sada uvozimo kupus i krompir koji možemo dovoljno da proizvdemo.

“U zadnje vrijeme je i Albanija ispred nas, iako smo dugo bili daleko ispred njih. Sad je Albanija naš distributer pod broj jedan i paradajza i paprike, što je paradoksalno”, smatra Jovović.

Napominje i činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede pomaže firme koje su izvozile i to pet centi po kilogramu krompira ili lubenice.

“Tako da su oni velike izvoznike postakli, a mi smo ostali na margini i ništa nijesmo osjetili”, poručuje Jovović.

Vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca kaže da njegova firma otkupljuje sve količine mesa koje im se ponude, a takođe i sir kojeg je ove sezone bilo u deficitu.

Otkup

“Otkup žive stoke protiče svojim tokom. U ovom trenutku smo zadovoljniji nego prošle godine. Sada sve što se ponudi tržištu to se i proda. Radimo otkup i mislimo da ove godine neće biti problema, sve što nam ponude to ćemo otkupiti. Najveća ponuda je počela što se tiče jagnjad i teladi… Jagnjad će se otkupljivati u septembru i oktobru kada farmeri sa planina vraćaju stada sa planina”, kazao je Franca dodajući da će ukoliko bude posebnog otkupa za penzionere to ranije odraditi.

“Sezonom smo zadovoljni. Kada poredimo sa 2019. godinom mislim da smo tu blizu da imamo iste rezultate. Što se tiče prodaje u marketima, završićemo ovu godinu kao 2019. s tim što smo te godine imali manji broj prodavnica. U našim hotelima nudili smo domaću hranu i sve što smo ponudili prodalo se. Bavimo se i otkupom sira pa mogu da kažem da je bio nedostatak tog proizvoda ove godine”, kazao je Franca ističući na kraju da je udio domaćeg mesa bio samo 30 odsto i da su ostalo morali da uvoze.

Poskupiće kupus i krompir

Kada je suša u pitanju, Jovović misli da će se prinosi umanjiti drastično jer se teško izboriti sa ovim temperaturama. To će i poskupiti cijenu proizvoda.

“Neke kulture traže umjereniju klimu, ali ne odustajemo, borimo se. Imam razrađene sisteme – orošavanje, odnosno navodnjavanje kišenja, ali to poskupljuje proizvodnju pa se nadam da ćemo skokom cijena to nadomjestiti”, kazao je Jovović koji već naslućuje da će brzo cijene krompira i zelenog kupusa “ići gore”.

IzvorPobjeda

Najnovije

Registrovano 433 novooboljelih

Uposljednja 24 sata u Crnoj Gori registrovana su 433 nova slučaja kovida. Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZCG), u tom periodu nije bilo...

Dukaj: Moja fotografija na kojoj se vidi i albanske zastava NE potiče iz Ministarstva...

Ministar javne uprave Maraš Dukaj pojasnio je danas da je fotografija koju je juče objavio na Twitteru i na kojoj se vidi albanska zastava nastala u...

Šehović: Podmirenje funkcijama ne smije biti razlog za pristajanje na lažno pomirenje

Podmirenje ne može biti razlog za pristajanje na lažno pomirenje, koje građansko društvo izvaljuje iz zglobova, baš kao što nema tih funkcija „po dubini“...

Ivanović: Pojednostaviti procedure i skratiti rokove kako bi poljoprivredni proizvođači dobili što više novca...

Poslanik DPS-a Petar Ivanović je na današnjoj sjednici pitao ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića koliko je do sada Crna Gora nepovratno izgubila sredstava iz IPARD programa,...

Mišel Đukanoviću: Jačanje naših odnosa biće dragocjeno i za Crnu Goru i za EU

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel uputio je pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, nakon njegove čestitke povodom Dana Evrope i nedavne posjete Crnoj Gori uz zahvalnost za sadržajne...

Najčitanije

Povezano

Zejak dobitnik nagrade za naučno-istraživački rad u agrobiznisu

Jedan od dobitnika ovogodišnjeg Šampionskog pehara 89. Novosadskog sajma koji je otvoren 21. maja je Dejan Zejak iz Bijelog Polja, doktorant iz oblasti voćarstva...

Otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda Hrana za zdravlje: Predstavljeni najbolji poljoprivredni proizvodi iz Crne Gore

Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda „Hrana za zdravlje“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, počeo je danas u Sali Sportsko-kulturnog univerzitetskog centra...

Todorović: Lokalna vlast dodatnim subvencijama podržala poljoprivredne proizvođače u Šavniku

Lokalna uprava, predvođena DPS-om, u Šavniku, nastavlja da pruža podršku svim kategorijama društva, naročito onim koji su pogođeni radom prethodne vlade. Takvu praksu potvrđuje...

Stijović učestvovao na poljoprivrednom sajmu u Berlinu

Na poziv njemačkog ministra poljoprivrede i hrane Cema Ozdemira i generalnog sekretara SWG, gospodina Bobana Ilića, u Berlinu je organizovan sastanak ministara poljoprivrede zemalja/teritorija...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve