Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Ovo nije povećanje standarda, već kupovina socijalnog mira

''Kad se sve sabere i oduzme, nema euforije, nema velikog zadovoljstva, bar kada je prosvjeta u pitanju''

Najava nadležnih da je ovo veliki dan za Crnu Goru, da je veliko uvećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, mislim da je pretjerano. Da li u vremenu velikog rasta cijena goriva, svih artikala, posebno prehrambenih, uvećanih računa…, možemo reći da će doći do uvećanja zarada, odnosno do poboljšanja životnog standarda – naravno da ne, kazala je za Pobjedu potpredsjednica Sindikata prosvjete i predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta mr Stanka Vukčević.

“Za zarade ćemo reći da rastu ako su cijene stabilne, ako nema inflacije. Znamo da to nije tako, sa tolikim uvećanjem zarada samo će se, donekle, namiriti ovaj ogroman rast cijena. Dakle, ovo nije povećanje životnog standarda, ovo više liči na kupovinu socijalnog mira. Kad se sve sabere i oduzme, nema euforije, nema velikog zadovoljstva, bar kada je prosvjeta u pitanju”, kaže ona.

Sve je, smatra Vukčević nepoznanica. Nakon najave plana ,,Evropa sad“ i njegovog usvajanja na Socijalnom savjetu, opet dosta nejasnoća kako će se sve to realizovati.

“Nejasno je koji će model uvećanja zarada biti, ako to zovemo uvećanjem, da li će biti 17 odsto za sve zaposlene ili će to biti prosječno uvećanje, da li će biti kroz koeficijente ili će se odabrati neki drugi model. Mi u prosvjeti smatramo da se to uvećanje mora sprovesti kroz koeficijente, odnosno izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete. Bilo koji drugi model uvećanja zarada je za zaposlene nesiguran i nepovoljan”, izričita je potpredsjednica Sindikata.

Ako se, dodaje ona, mimoiđe Kolektivni ugovor onda bi to značilo početak kraja kolektivnog pregovaranja, što bi bilo pogubno za zaposlene.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve