Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

OTP banka prijavila SDT-u bivšeg glavnog direktora CKB

Portal Aktuelno je prije desetak dana počeo da  objavljuje feljton o malverzacijama u CKB banci, u kojem je bilo riječi i o sumnjivim poslovima Kovača. O toj temi biće riječi i u narednim nastavcima koji slijede nakon praznika.

OTP banka podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivšeg glavnog izvršnog direktora CKB Pala Kovača, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti. Usljed toga banka je pretpjela značajnu finansijsku štetu, piše Pobjeda.

Portal Aktuelno je prije desetak dana počeo da  objavljuje feljton o malverzacijama u CKB banci, u kojem je bilo riječi i o sumnjivim poslovima Kovača. O toj temi biće riječi i u narednim nastavcima koji slijede nakon praznika.

Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori i prvi je član bivšeg top menadžmenta pozvan na odgovornost zbog nedavno otkrivenih pronevjera u CKB-u.

CKB je od februara ove godine kroz internu kontrolu poslovanja otkrila zloupotrebe položaja dijela zaposlenih koje su rezultirale finansijskom štetom po banku i klijente. Pronevjere su otkrivene u filijalama u Baru i Podgorici, a najviše pažnje javnosti izazvala je informacija da je sa računa oko 200 klijenata CKB-a, korisnika privatnog bankarstva, skinuto 14 miliona eura. Zbog tog slučaja banka je u februaru podnijela krivične prijave protiv dvoje zaposlenih za koje se sumnja da su u dužem periodu, zloupotrebom službenog položaja, oštetili 200 klijenata. Slučaj milionske pljačke zadužio je tužilac Saša Čađenović.

“Sve vrijeme, intenzivno sarađujemo sa nadležnim državnim organima u cilju što efikasnijeg rješavanja pokrenutih postupaka i nastavljamo sprovođenje interne kontrole poslovanja. Posebno želimo naglasiti da će sva lica za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo, biti procesuirana pred nadležnim državnim organima, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci” kazali su Pobjedi u CKB-u.

U banci su naglasili da im je, osim saradnje sa nadležnim državnim organima, prioritet zaštita interesa klijenata.

“Kako smo ranije istakli, svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biće u potpunosti nadoknađena. CKB predano sprovodi proces vraćanja sredstava klijentima i on će uskoro biti uspješno okončan”, poručili su iz CKB-a.

Kovač je, kao iskusni bankar OTP grupe, došao na čelo CKB banke u aprilu 2017. godine. Tokom njegovog mandata došlo je do akvizicije Podgoričke banke. Kovač je smijenjen sa dužnosti u seprembru prošle godine, a od 1. oktobra njegovo mjesto je preuzeo još jedan Mađar Tamaš Kamaraši, a iz banke su tada saopštili da će im u fokusu biti jačanje odnosa sa klijentima.

Nakon što je izašao iz CKB-a Kovač je posao našao u državnom Montenegro works-u, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro works-a, a Pobjedi je nakon imenovanja kazao da je odluku o odlasku iz CKB donio u dogovoru sa OTP grupom.

“Nakon uspješno završene reorganizacije CKB i pripajanja Podgoričke banke, odlučili smo zajedno sa OTP grupom da buduće poslove CKB vodi mlađi menadžer. I ja lično sam postavio nove ciljeve, oblasti i zadatke u kojima mogu da postignem značajne rezultate”, rekao je tada Kovač.

Prije dolaska u CKB, Kovač je 18 godina pokrivao razne pozicije u mađarskoj OTP grupi. Agenciji za sprečavanje konflikta interesa u martu je prijavio da ima 917.000 eura ušteđevine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dugokosa
30.04.2022-19:35 19:35

E tako ti je to, kad imas ljubavnicu bivsu viceguvernerku i spijuna koja ima skup ukus i stil zivota. Ne moze se u Porto ni na egzoticne destinacije cak ni sa platom izvrsnog direktora.

Sandra
30.04.2022-23:14 23:14

Ovaj mrčo je samo potpisivao sto su dvije ‘ljepotice’ zahtijevale od njega nije se pitalo koliko pijan sa gaćama. Kako su izvršne direktorice dobile saglasnost od Centraln banke. Hostese. Tuga.

Alibaba i 40 razbojnika
01.05.2022-11:02 11:02

Taj mrco je svojoj zeni u Madarskoj uplacivao svaki mjesec 16.000€ na osnovu fakture za konsultantske usluge. Placao je slobodu za burlikanje po Crnoj Gori. Zakidali su zaposlene koji odlaze za visinu otpremnine i ako su imali opredijeljena sredstva za otpremnine, pa su medju sobom dijelili to sto zakinu zaposlene. Talili se sa svim dobavljacima koji godinama rade za CKB banku. Svi ti dobavljaci su maltene imali ekskluzivno pravo da rade za Ckb banku. Sporadicno su ubacivali druge dobavljace kako bi maskirali svoje prljave poslove. Sve im se to poremetili kada su dosli zaposleni iz Socete banke, pa su ih… Pročitaj više »

Maja hostesa
03.05.2022-08:27 08:27

Maja Vukcević je izbacila svoju koleginicu iz kancelarije prije 10 godina. Sve joj je stvari na hodniku izbacila. Sljam koji izigrava damu, prevodila je i bila hostesa u Ckb. Kakav prljavi ples je bio na žurci Pg banke između nje i Pala. Nakon toga hostesa posaje izvršni direktor i svojim neznanjem i halapljivošću dovodi banku do propasti.

Sandra čupava
03.05.2022-15:47 15:47

Kad se već vraćate 10 i više godina unazad prisjetimo se velikog skandala u Ckb-u Stjepanova i Sandra, on oženjen ali to nikad nije smetalo Sandri samo da stigne do cilja da li to momak ili pozicija. Na jedrenju Ckb-a je uskakala za njim po Kotorskom zalivu, večere u četvoro za 8 mart…. Bože kad se svega prisjetimo mučenice su dale sve od sebe godina za kratko vrijeme svoje pozivije. Moramo priznati nije bilo lako.

Dark Side
03.05.2022-16:37 16:37

Mozete im samo punuti u gu.icu ljubomorne vrane :)

Lazar
03.05.2022-18:06 18:06

Maja i Sandra su GROBARKE Ckb banke koje su radile samo za svoj interes. Sandri plaćaju stanarinu kao da je strani državljanin. To je blam za Otp.

Dark Side odgovor
03.05.2022-18:44 18:44

Puvate vi jedna drugoj u gu.icu odavno :)
O tome priča celi grad.
I Milan je šutnuo :) Jedan od prvih joj je srce slomio

Uzoran zaposleni
04.05.2022-01:05 01:05

Prvo da vas sve pozdravim i čestitam na ovim feljtonim. Lijepo je viđeti i čuti glas radnika, a da to nije bilo kao za vrijeme spajanja banke, đe si mogao da pišeš primjedbe i sugestije kao anonimno, a znalo se sa kojih računara dolaze. Svako ko se suprostavio triu fantastiku bio je linčovan tj glavu su mu skidale. Ljudi su doživljavali horore kao 1948 godine. Razgovaralo se sa radnicima kao da su maloumnici, ima i onih koji su dobro prošli tj dobili nezaslužene pozicije. Samo nastavite ovđe nema ni 10% što se radilo. Malo pišite o otpremninama, napravite raviziju, jer… Pročitaj više »