Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Otkloniti prijetnje za likvidnost Uniprom KAP-a i cijele privrede

''Kao i više puta do sada, a u cilju snaženja crnogorske privrede i neophodnog povećanja izvoza, koji je preduslov smanjenu spoljnotrgovinskog deficita, Privredna komora apeluje na sve državne organe da, poštovanjem zakonom utvrđenih procedura i rokova učini sve da se biznis barijere uklone ili svedu na minimum'', kažu u PKCG

Aktuelni izazovni ekonomski trenutak, uzrokovan faktorima različite prirode, dodatno je naglasio neophodnost potrebe za diversifikacijom strukture nacionalne ekonomije, u pravcu jačanja proizvodnih djelatnosti. Uprkos tome, danas nažalost svjedočimo ozbiljnim problemima u funkcionisanju već postojećih proizvodnih sistema, glavnih nosilaca promjene privredne strukture, te opasnosti od stvaranja ambijenta koji ne obećava nove investicije, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore PKCCG.

“Kao i više puta do sada, a u cilju snaženja crnogorske privrede i neophodnog povećanja izvoza, koji je preduslov smanjenu spoljnotrgovinskog deficita, Privredna komora apeluje na sve državne organe da, poštovanjem zakonom utvrđenih procedura i rokova učini sve da se biznis barijere uklone ili svedu na minimum”, kažu u PKCG.

Ovakav stav, naglašavaju, Komora iskazuje u kontinuitetu inicijativama i različitim dokumentima koja upućuje Vladi na razmatranje, prije svega kroz rad Savjeta za konkurentnost.

“Smatramo da jedino neselektivnim i maksimalno efikasnim aktivnostima, u skladu sa propisima, može se doprinijeti daljem jačanju privrede i dati novi podsticaj potencijalnim investitorima za ulaganje u Crnu Goru. Na današnjem sastanku održanom u Ministarstvu finansija, na inicijativu Privredne komore o aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu PDV-a kompaniji Uniprom, kojem su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Damjanović, izvršni direktor kompanije ALIND Nebojša Dožić i predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, još jednom je saopšten stav o važnosti poštovanja svih zakonom predviđenih procedura i rokova. Iskazujući zadovoljstvo zbog pokazanog razumijevanja kompleksnosti problema od starne ministra Damjanovića, kao i spremnosti da pomogne u njegovom rješavanju, Komora izražava očekivanje da u narednom periodu svi državni organi ovom i drugim pitanjima važnim za privredu posvete dužnu pažnju, kako bi se izbjeglo ugrožavanje likvidnosti privrede”, ističu u PKCG.

Sa ovim stavom koji je iznijela Drakić na sastanku, saglasili su se svi njegovi učesnici.

“Uzimajući u obzir značaj kompanije Uniprom u sistemu nacionalne ekonomije, naglašavajući i njen izvozni potencijal, izražavamo nadu da će se nakon današnjeg sastanka proizvodnja u KAP-u nastaviti”, zaključuju u PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve