Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Ostrvo-hotel Mamula, luksuzni turistički rizorti, žičara od Kotora do Lovćena – Koje su to investicije u oblasti turizma obilježile 2022. godinu?

Pandemija je značajno promijenila navike turista, koji sve češće traže komfor i posjećuju hotele sa 4 plus zvjezdica

Sa početkom prošle godine, na osnovu dobrih rezultata od turizma u 2021. godine, te uspješne zimske sezone, predstavnici vlasti su optimistično najavljivali da u 2022. godini možemo očekivati milijardu eura prihoda od turizma. Međutim, turistički poslenici nisu dijelili taj optimizam, s obzirom na ekonomsku krizu i rat na tlu Evrope, zbog kojeg je Crna Gora izgubila dva veoma značajna tržišta – rusko i ukrajinsko.

A šta pokazuje zvanična statistika? Kako je nedavno saopštio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, Crna Gora se jeste približila toj brojki od milijardu eura. Ukoliko se normalizuju geopolitičke okolnosti, naveo je, ove godine možemo očekivati i da dođemo do pihoda od 1,1 mlrd EUR. Podaci Monstata pokazuju da je do kraja oktobra registrovano 1,08 miliona turista u kolektivnom smještaju, te da smo na oko 90% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Kada je riječ o investicijama, samo u prioritetne projekte koji se realizuju na primorju uloženo je preko 2 mlrd EUR, pokazuju podaci Vlade. Najviše se investiralo u Tivtu – 1,2 mlrd EUR, dok je u projekte u Herceg Novom uloženo 894,1 mil EUR. Upravo u ovim opštinama realizuju se projekti koji su tokom poslednjih godina u potpunosti promijenili turističku ponudu Crne Gore – Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi. Kada se završi i gradnja žičare Kotor – Lovćen, nećemo biti neskromni ako kažemo da će Boka Kotorska biti jedna od najatraktivnijih destinacija u regionu, a i šire. U Ulcinju se sprovode projekti vrijedni 26 mil EUR, a u Budvi projekti od 11,7 miliona.

Program ekonomskog državljanstva u fokus je stavio i sjever Crne Gore, pa se od 16 projekata uvršetnih na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, čak 10 realizuje u ovom regionu. Radi se o ukupnim planiranim ulaganjima u visini od 444,32 mil EUR, kapaciteta 2.764 smještajnih jedinica visoke kategorije. U biznis planovima definisano je da će se u okviru realizacije ovih projekata stvoriti mogućnost za otvaranje novih 1.847 radnih mjesta.

Kako sve češće možemo čuti, pandemija je značajno promijenila navike turista, koji sve češće traže komfor i posjećuju hotele sa 4 plus zvjezdica. Ako je suditi prema našoj listi investicija koje su najavljene ili čija gradnja je u toku, jednom kada se one realizuju, luksuznih kapaciteta neće nam faliti.

(Foto: Mamula Island/Mark Anthony Fox)

Mamula Island

Projekat koji je definitvno izazvao najveću pažnju naših čitalaca jeste ostrvo-hotel Mamula Island. Riječ je o butik hotelu sa pet zvijezdica, koji je nastao restauracijom tvrđave iz 19. vijeka u sofisticirani hotel & spa sa 32 sobe i apartmana, sa holističkim spa centrom, plažom, bazenima, restoranima i barovima. U okviru hotela se nalazi istorijsko-memorijalna galerija koja će čuvati uspomenu na cjelokupan istorijat ovog mjesta koji obuhvata i mračno poglavlje tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Iako je zvanično otvaranje hotela najavljeno za proljeće 2023, tokom dva mjeseca prošle godine, Mamulu je kroz organizovane ture i obilaske posjetilo oko 7.000 ljudi. Kako je tada rekao generalni menadžer hotela Henning A. Schaub, nakon predstavljanja destinacije domaćoj zajednici i uslugama, vraćaju se radovima na samoj konstrukciji. Tokom zime će, kako je naveo, u potpunosti završiti još neke radove u tvrđavi, a otvaranje objekta u punom kapacitetu i sa svim uslugama planirano je za proljeće.

(Foto: YouTube.com/Printscreen)

Žičara Kotor – Lovćen

Kada je riječ o projektima iz oblasti turizma, ne govorimo samo o izgradnji hotela. Tako se na našoj listi investicija našao i projekat koji će definitivno dodati novu vrijednost turističkoj ponudi Crne Gore. Riječ je o žičari od Kotora do Lovćena, čija je izgradnja, nakon brojnih najava, konačno počela u julu prošle godine. Projekat realizujue konzorcijum Leitner – Žičara Kotor 1350, koji čine kompanije Leitiner i Novi Volovox.

Kako smo mogli vidjeti na snimku koji je objavljen krajem decembra, radovi na izgradnju žičare napreduju planiranom dinamikom. Gradilište je obišao i predsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon čega je saopšteno da ćemo, sve su prilike, novom žičarom moći da se provozamo već ovog ljeta. Naime, otvaranje je planirano početkom ljetnje sezone, a svakako do 13. jula, kada Crna Gora obilježava Dan državnosti.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)

Turističko naselje Šljivovica Kolašin

Kompanija Black Mountain Investments u Kolašinu planira gradnju turističkog naselja Šljivovica, koje će se sastojati od tri eko-etno sela. Površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja turističkog naselja je 25.911 m2, dok je ukupna bruto građevinska površina naselja 3.457,5 m2. U okviru kompleksa gradiće se tipske planinske kuće, kao i centralni objekat sa recepcijom, kuhinjom i restoranom, te prostorima za rekreaciju i odmor korisnika turističkog naselja – teretana, sauna, igraonica i soba za bilijar.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhitektonski atelje/Idejno rješenje/Printscreen)
Wolf Condominium kompleks Kolašin
U maju prošle godine najavili smo izgradnju stambeno-poslovnog objekta sa kondo hotelom, kategorije četiri zvjezdice u Kolašinu. Riječ je o projektu koji realizuje kompanija BB Invest Gorup. Izgradnja kompleksa počela je na ljeto, a ugovor o upravljanju hotelom potpisan je sa kompanijom Casa Hospitality Management.
Kompleks će se prostirani na 13.000 m2, vrijednost investicije je 15 mil EUR, a rok za izgradnju je tri godine. Biće smješten na svega nekoliko minuta of centra grada i ski staza, u svom sastavu će imati hotel visoke kategorije sa 60 hotelskih jedinica, 64 stanova i turističkih apartmana, kao i poslovne prostore koji su u prodaji od prošlog mjeseca. U sklopu Wolf-a kupci i posjetioci će takođe imati pristup spa i wellness centru, teretani i bazenu, te hotelskom baru i ekskluzivnom restoranu jedinstvenog gastronomskog koncepta.
(Foto: YouTube/Centar za zaštitu i proučavanje ptica/Screenshot
Turističko naselje na Prokletijama
Još jedan projekat koji se našao na listi jeste izgradnja turističkog naselja na Prokletijama. Kako je najavljeno iz Vlade, naselje će se graditi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene NP Prokletije, na teritoriji opštine Gusinje, za šta su izdati i urbanističko-tehnički uslovi. Kako je naznačeno, lokacija se nalazi u trećoj zoni zaštite Parka u kojoj se, u režimu održivog korišćenja, mogu razvijati naselja i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja.
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen
Sportsko-turistički kompleks sa depandansima uz samu obalu Tare u Kolašinu
Još jedna investicija najavljena je u Kolašinu. Naime, uz samu obalu rijeke Tare planirana je gradnja naselja sa 14 sportsko-turističkih depandansa. Izgradnja ovog kompleksa predviđena je na parceli površine 66.053, u zahvatu DUP-a Kolašin Centar.
Bruto građevinska površina objekata iznosi oko 64.279 m2, a predviđena spratnost depandansa je S+P+2+Pk. U depandansima će biti 818 smještajnih jedinica. Kao investitori ovog projekta navedene su kompanije Stablo, Beppler & Partners i Irlenia Investments.
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Eko hotel Tara Retreat
Na obali rijeke Tare niče još jedan turistički objekat. Riječ je o eko hotelu Tara Retreat u Moračkom Trebaljevu, čiju gradnju planira kompanija Platinum Distribution. Projektom je predviđena gradnja tri objekta koji će biti povezani zajedničkim sadržajima i kao takvi činiti jednu cjelinu.

Kako je navedeno u idejnom rješenju, objekti A i B su projektovani kao jedna cjelina – sa zajedničkim ulazom i lobijem, dok objekat C ima zaseban ulaz sa recepcijom i objedinjuje šest zasebnih cjelina – vila, povezanih sa recepcijom. Kompleks će, između ostalog, imati i restoranski blok, te welness i spa blok sa zatvorenim bazenom.

(Foto: YouTube.com/HG Budvanska Rivijera/Printscreen)

Rekonstrukcija TN Slovenska plaža

Hotelska grupacija Budvanska rivijera raspisala je početkom prošle godine tender za rekonstrukciju smještajnih kapaciteta u okviru turističkog naselja Slovenka plaža. U rkeonstrukciju vila Ruzmarin i Masline uloženo je više od 5 mil EUR.
Radovi su završeni početkom juna, kada su ove vile ponovo otvorene za turiste. Kako su tada saopštili iz kompanije, rekonstrukcijom je 187 smještajnih jedinica sa kategorije 3 zvjezdice podignuto na nivo od 4 zvjezdice po savremenim hotelskim standardima koji će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih gostiju.
(Foto: Printscreen/Idejno rešenje/A tim studio )

Hotel sa 4* Kolašin

Vraćamo se na sjever, tačnije u Kolašin, gdje Kips gradnja planira da gradi hotel sa četiri zvjezdice. Kapacitet hotela je 201 smještajna jedinica, pri čemu je 60% jedinica (ukupno 119) projektovano u vidu apartmana vrste junior suite i veće. Preostalih 40% jedinica (ukupno 83) prjektovane su kao jednokrevetne sobe. Osim smještajnih jedinica, objekat će imati i recepciju sa holom i barom, restoran, prostorije za održavanje, kao i garažu na 2.560 m2 sa 84 parking mjesta.
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art )

Hotel Marriott Kotor

Hotelski lanac Marriot stiže u Kotor gdje je u avgustu prošle godine počela gradnja luksuznog hotela sa 5*, koji će se prostiratni na 7.500 m2. Završetak radova očekuje se 2025. godine.
Osim gradnje hotelskog kompleksa, projektom je predviđeno i uređenje javnog hotelskog kupališta i izgradnja šetališta – lungo mare.

Podsjetimo, eKapija je gradnju kompleksa najavila 2021. godine, a kako je navedeno u idejnom rješenju, u hotel će imati ukupno 120 smještajnih jedinica – soba i apartmana, kongresnu salu, bazen, velnes i spa centar. Investiciju realizuje kompanija CG Hotel.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve