Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Osnažiti saradnju Crne Gore sa Italijom i Albanijom

Projekat Smart Adria Blue Growth osnažiće prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore i istovremeno doprinijeti unapređenju  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u programskom području, kazala je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović

Projekat Smart Adria Blue Growth osnažiće prekograničnu saradnju Italije, Albanije i Crne Gore i istovremeno doprinijeti unapređenju  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u programskom području, kazala je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović.

Ona je navela da će se projekat relizovati u skladu sa principima Plavog rasta i Strategije pametne specijalizacije S3.

“Ponosni smo na činjenicu da je Crna Gora prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije. Glavni cilj S3 Strategije je modernizovana i konkurentna Crna Gora koja se oslanja na tri ključna strateška pravca koja predstavljaju opštu dugoročnu viziju razvoja zemlje – zdrava Crna Gora, održiva Crna Gora i digitalizovana Crna Gora” istakla je Lipovina-Božović na danas otvorenoj trodnevnoj online konferenciji Promoting the application of S3 in Adriatic-Ionian region.

Ukazala je i na značaj prekogranične dimenzije projekta, koji je usmjeren na očuvanje i podsticanje prijateljskih i ekonomskih odnosa sa susjednim državama, kao i saradnje sa članicama EU. Lipovina-Božović se osvrnula i na značaj projekta u podsticanju konkurentnih i inovativnih preduzeća u oblastima plavog rasta, u saradnji sa predstavnicima javnih i privatnih aktera, naučno istraživačke zajednice i nevladinog sektora.

Ona je naglasila i značaj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u sveukupnom ekonomskom rastu.

“Imajući u vidu važnu ulogu privatnog sektora u ekonomskom razvoju, Vlada Crne Gore kontinuirano ulaže velike napore da omogući povoljno poslovno okruženje za razvoj privatnog sektora, kroz kreiranje i unapređenje različitih mjera podrške, a u skladu sa preporukama Akta o malom biznisu i principima politike EU”, kazala je Lipovina- Božović.

Državna sekretarka je posebno istakla da, pored toga što razvoj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori doprinosi rastu društvenog proizvoda, otvaranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti, taj sektor takođe predstavlja i značajan izvor inovacija i rasta konkurentnosti na domaćem tržištu.

Naglasila je značaj sinergije i saradnje svih partnera na projektu.

“Perspektiva našeg projekta zavisi od snažnog partnerstva i posvećenosti svih partnera i učesnika na projektu, kao i naše zajedničke odlučnosti da postignemo željene rezultate i stvorimo uslove za dugoročnu održivost rezultata projekta. Vjerujemo da će projekat Smart Adria Blue Growth biti uspješan primjer saradnje u programskom području”, zaključila je Lipovina-Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve